A fekete fokhagyma nem büdös, viszont egészséges és a környezetvédelmet is segíthet – olvasható a Queenslandi Egyetem közleményében, amely ezt az ételt igyekszik népszerűsíteni. A fekete fokhagymát egyszerű fokhagymából készítik fermentálással, amely során hetekig kontrollált páratartalom alatt tartják a zöldséget.
Közismert, hogy a fokhagymának számos jótékony hatása van, azonban az erős íze és szaga sokakat eltántorít attól, hogy nyersen fogyasszák. Ami probléma, hiszen az egészséges hatásai lecsökkennek, ha megfőzzük, megmelegítjük.
Korábbi tanulmányok szerint ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, jó hatással van a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is.
A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete fokhagyma édes íze, és puha állaga miatt kiváló nassolni való, amely egészséges is. Ráadásul, ha ez az étel elterjedne világszerte, azzal a környezetnek is segíthetnénk, hiszen csökkenthetnénk az élelmiszer-pazarlást. Évente ugyanis több tonna fokhagymát dobnak ki még azelőtt, hogy a boltok polcaira kerülhetnének, mivel nem felelnek meg a szupermarketek feleslegesen szigorú követelményeinek. Arra azonban tökéletesen alkalmasak lehetnének, hogy fekete fokhagymát készítsenek belőlük, amelyek aztán bekerülhetnek a kínálatba.