Tudomány zöldövezet

Veszélyeztetett állatot sikerült klónozni

Kerry Hargrove / Getty Images
Kerry Hargrove / Getty Images

Újabb két feketelábú görényt klónoztak, a projekthez ugyanazt a génállományt használták fel, amelyből korábban már létrehozták a veszélyeztetett faj egy egyedét – írja az AP. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata szerint ezzel háromra nőtt a klónozott példányok száma.

Az első állat, a 2021-ben született Elizabeth Ann nevű nőstény szaporítására tett erőfeszítések kudarcba fulladtak, de az újabb két egyed, Noreen és Antonia, valamint az 1980-as években indított tenyésztési program reményt ad a faj genetikai sokféleségének javítására.

A genetikai diverzitás támogathatja egy-egy faj alkalmazkodási és túlélési képességét.

A feketelábú görény Kanadától Mexikóig honos. A faj a természetből korábban szinte teljesen kipusztult, az 1990-es évek óta azonban fogságban több ezer példány született, az állatokat pedig utóbb visszatelepítették a vadonba.

A faj többnyire prérikutyákkal táplálkozik. A régióban élő farmerek korábban gyakran mérgekkel próbálták irtani a rágcsálókat, ami az őket elfogyasztó görényeket is megölte. A szakértők egy időben azt hitték, hogy a faj teljesen kipusztult, míg az 1980-as években nem találtak hét példányt, elindítva a tenyésztési programot.

A ma élő összes állat annak a hét egyednek a leszármazottja, emiatt genetikailag nem túl sokfélék. Noreen és Antonia, akárcsak Elizabeth Ann, genetikailag azonosak Willával, az eredeti hét egyed egyikével. Willa maradványait az 1980-as években fagyasztották le, génjei nagyjából háromszor annyi egyedi variációt tartalmaznak, mint amennyi jelenleg a feketelábú görények között megtalálható.

Elizabeth Ann még ma is él, egy szaporodási szervi probléma miatt azonban – amely nem a klónozás következménye – nem tud utódokat létrehozni. A két új klón remélhetőleg segít majd a faj fennmaradásának.

A görények tavaly májusban születtek, Joe Szuszwalak, a Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szóvivője szerint a szervezet majdnem egy évet várt a születések bejelentésével a folyamatban lévő tudományos munka, más tenyésztési erőfeszítések és az ügynökség egyéb prioritásai közepette. A három példány létrehozásakor a hivatal más szervezetekkel, valamint a ViaGen Pets & Equine nevű texasi céggel dolgozott együtt, amely lovakat és kutyákat is klónoz.

Kapcsolódó
Kihalás szélén álló állatot klónoztak
A két hónapos Kurt első ránézésre éppen olyan mint fajtársai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik