Tudomány zöldövezet

Nagy bajban van Európa: itt a legnagyobb a melegedés

Matthias Kulka / Getty Images
Matthias Kulka / Getty Images

Európa a leggyorsabban melegedő kontinens a világon, hőmérséklete a globális átlagnál csaknem kétszer gyorsabban emelkedik – írja az MTI a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Copernicus (C3S) közös jelentése alapján. A legutóbbi ötéves átlagok alapján az európai hőmérséklet jelenleg 2,3 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet, ami jóval meghaladja a párizsi klímaegyezményben kitűzött 1,5 Celsius-fokos célt.

A két szervezet az üvegházhatású gázok kibocsátásában látta a tavalyi rendkívüli hőség fő okát, de megjegyezték, hogy emellett az El Niño időjárási jelenség is szerepet játszott benne. Emellett arra figyelmeztetettek, hogy a világ nem tesz eleget a globális felmelegedés következményei ellen, pedig annak számos, az emberi egészséget is érintő hatása van.A szélsőséges hőség különösen a szabadban dolgozók, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben és cukorbetegségben szenvedők számára jelent egészségi kockázatot. A jelentés szerint a hőség okozta halálesetek száma az elmúlt 20 évben mintegy 30 százalékkal nőtt Európában.

Továbbá az extrém időjárással közvetlenül kapcsolatba hozható halálozások száma is kontinensszerte nőtt. Tavaly több mint 150 halálos áldozata volt a viharoknak, áradásoknak és erdőtüzeknek, ezek jelentős részéért szintén a klímaváltozás tehető felelőssé. Az áradások Európa-szerte mintegy 1,6 millió ember életét érintették, a tavalyi erdőtüzek következtében pedig a London, Párizs és Berlin együttes nagyságának megfelelő terület égett le.

A felmelegedés és a szokatlanul kevés hó miatt tovább fogytak az európai gleccserek is: az Alpokban az utolsó két évben a megmaradt gleccserjég mintegy 10 százaléka olvadt el. A tavalyi hőhullámok pedig a tengerek vizét is szokatlanul erősen felmelegítették, az európai tengerek felszíni hőmérséklete a feljegyzések kezdete óta a legmagasabb volt 2023-ban.

Európában 2023-ban sok rekord született: rekordszámú európait érintettek a hőhullámok, rekordmagas volt az óceánok hőmérséklete és rekordot állított fel a gleccserek olvadása is. […] az ezekhez hasonló extrém események valószínűleg gyakoribbak és intenzívebbek lesznek a klímaváltozás miatt

– foglalta össze Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese. A klímaváltozás európai helyzetéről szóló jelentésben a két szervezet arra is rámutatott, hogy Európának az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére célzott stratégiákat kell kidolgoznia, hogy gyorsabban térjen át a megújuló erőforrásokra.

Kapcsolódó
A következő évtizedre jégmentessé válhat a sarkvidék
Egy új vizsgálat alapján a vártnál egy évtizeddel korábban eljöhet az északi-sarkvidéki jégmentesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik