Tudomány zöldövezet

Hatlábú gazellát fotóztak Izraelben

AMIR BALABAN / SPNI
AMIR BALABAN / SPNI

Hatlábú hegyi gazellát láttak Izraelben – írja a CBS News. A különös állatnak a hátából nőtt ki két extra lába, de a szakértők szerint ezek a végtagok nem zavarják őt az életben.

A kivételes példányt az izraeli hadsereg egyik tartalékosa fedezte fel, aki fotókat is készített róla, amelyeket elküldött egy természetvédelmi szervezetnek. A katona észrevette, hogy valami furcsa van a hím gazella hátán, ez keltette fel az érdeklődését.

AMIR BALABAN / SPNI

Az Izraeli Természetvédelmi Társaság (SPNI) elárulta, a nem hétköznapi állat teljesen egészséges, három nősténye van és már egy gidája is született.

A gazella plusz végtagjait egyébként egy polymelia nevű genetikai rendellenesség okozta, amelyet feltehetőleg szüleitől örökölt. A tudósok elmondták, ez a rendellenesség gyakran fordul elő szarvasmarháknál, madaraknál és gyíkoknál is, de hegyi gazellánál korábban sosem látták.

A hegyi gazellák (Gazella gazella) veszélyeztetett állatok, amelyek Izraelben, Törökországban, Szíriában, Jordániában, Libanonban és palesztin területeken is élnek. A becslések szerint ma körülbelül csupán 5000 példány él a vadonban, ezért Izrael védelem alá vette a fajt.

Kapcsolódó
Az ausztrál négylábú csirke új otthonra lelt
Társai terrorizálták, így költöznie kellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik