Tudomány zöldövezet

Lefejezett fehér cápát találtak a tengerparton

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

Fej nélküli fehér cápát találtak Új-Zéland egyik tengerpartján – írja a Newsweek. Az illetékes hatóságok a helyi lakosság bevonásával azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi okozhatta az állat halálát és hol lehet a feje.

A szakértők úgy gondolják, hogy a ragadozót egy ember foghatta ki március 15-én reggel, aki aztán a partra húzta és lefejezte.

A fehér cápák védettek Új-Zélandon, megölésüket akár közel 55 millió forintos pénzbírsággal és 2 év börtönnel is büntethetik. Akinek pedig tudomása van egy ilyen állat pusztulásáról, de azt nem jelenti be, több mint 2 millió forintos büntetésre számíthat. A hatóságok ugyanakkor kiemelték, nem illegális véletlenül kifogni egy fehér cápát, azonban ilyen esetekben mindenkinek kötelessége a ragadozót a lehető leghamarabb szabadon engedni és az esetet jelenteni az illetékes szerveknél.

A fehér cápák (Carcharodon carcharias) az óceánok legnagyobb ragadozóhalai közé tartoznak, hosszúságuk akár az 5-6 métert is elérheti. A partközeli vizekben világszerte megtalálhatóak, többnyire fókákkal és tengeri emlősökkel táplálkoznak. Az elmúlt évtizedekben a túlhalászat és az élőhelyvesztés miatt populációjuk egyre csökken, ezért a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján a sebezhető kategóriába sorolják őket.

Kapcsolódó
Széttépett fehér cápa sodródott partra
A vizsgálatok megerősítették: az állattal kardszárnyú delfinek végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik