Tudomány

Széttépett fehér cápa sodródott partra

Portland Bait and Tackle
Portland Bait and Tackle

Októberben egy fehér cápa megcsonkított teteme sodródott partra az ausztráliai Portlandnél. Egy új elemzés megerősítette a korábbi gyanút: az állattal kardszárnyú delfinek végeztek – írja a Live Science.

A cápából csak a feje körüli része és a gerince maradt meg, megtalálásakor többen felvetették, hogy kardszárnyúak áldozatául eshetett. Hasonló támadások korábban Dél-Afrikánál többször is történtek, a delfinek a cápák tápláló májára pályáznak.

Adam Miller, a Deakin Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban a maradványokat megvizsgálva kardszárnyúak harapásnyomait fedezték fel a hasi úszók között, éppen itt szoktak hozzáférni a májhoz. Emellett árulkodó genetikai jeleket is kimutattak.

Az életében közel 5 méter hosszú példány az első bizonyítéka annak, hogy a delfinek a dél-afrikai vizeken kívül is vadásznak fehér cápákra.

Korábban már kiderült, hogy a környék makócápáit meg szokták támadni májukért, és fehér cápákkal szembeni agressziót is dokumentáltak.

A mostani tetem megtalálása előtti napokban hét kardszárnyúból álló csoportot figyeltek meg a közelben. A térségben két csapat is él, azt nem tudni, melyik lehet felelős a támadásért, illetve hogy az ilyen viselkedés mennyire elterjedt a régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik