Tudomány zöldövezet

Nem értik egymást az új-zélandi delfinek az akcentus miatt

Illusztráció: Gerard Soury / Getty Images
Illusztráció: Gerard Soury / Getty Images

A régiók szerint eltérő akcentus nem csupán emberi jelenség, egy friss kutatás szerint a palackorrú delfineknél is megfigyelhető. A felmérés szerint a jelek olyannyira eltérőek lehetnek Új-Zéland két szélén, hogy az állatok nem is biztos, hogy megértik egymást – írja az IFLScience.

Dr. Jessica Patiño-Pérez, a Massey Egyetem munkatársa rögzítette a palackorrú delfinek által használt sípoló hangokat Új-Zéland északi partjainál, a Great Barrier Islandnél. Ezt követően a kutató délebbről, a South Islandnél élő delfinek populációjáról is kapott hasonló felvételeket, amiket kollégáival elemzésnek vetett alá, összehasonlították azokat, majd az eredményeket a világ más pontjairól összegyűjtött delfinhangokkal is összevetették.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a delfinek sípoló hangot használnak a viselkedésük összehangolására, táplálékkeresésre, egymás felismerésére és általában a csoportkohézió fenntartására is.

Ez tehát azt jelzi, sok minden függ attól, hogy az egyedek képesek-e megérteni, mit jelent egy adott hang. Amikor azonban a populációk hosszú ideig elszigetelten élnek egymástól, logikus, hogy beszédük megváltozik, eltávolodik egymásétól, csakúgy mint az embereknél. Hogy ez a folyamat pontosan meddig tart, egyelőre nem tudni, a jelek viszont egyértelműek.

A New Zealand Journal of Zoology szaklapban megjelent tanulmány szerint a sípoló hangok görbéje nagyon eltér, ahogy az időtartam és a végfrekvencia terén is jelentős volt a különbség a két csoport között. A csapat által rögzített hangok olyannyira különbözőek voltak, hogy 90 százalékos pontossággal azonosítani tudták, melyik populáció egyedeitől származtak az adott hangok.

A kutatás szerint annak ellenére, hogy sekélyebb vizekben élnek, az észak-új-zélandi delfinek alacsonyabb frekvenciákat használnak, bár a legtöbb populáció hangtartománya fedi egymást.

A szerzők azt feltételezik, hogy a délebben élő delfinek a hangjukat a népszerű turistahelyen lévő hajókhoz igazították. A kutatók nem tudják biztosan, hogy az egyik populációból származó palackorrú delfinek képesek lennének-e megérteni a másik populáció tagjait. Az eltérő kommunikáció azonban minden bizonnyal elmélyíti a populációk közötti megosztottságot.

Kapcsolódó
Embermódra beszélgetnek a delfinek
Bebizonyosodott, hogy a delfinek sípoló hangja nem csak fütyülés, értelmes kommunikációt és nyelvi jeleket rejthet magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik