Tudomány

Embermódra beszélgetnek a delfinek

Bebizonyosodott, hogy a delfinek sípoló hangja nem csak fütyülés, értelmes kommunikációt és nyelvi jeleket rejthet magában.

Egy új tanulmány azt a régi elméletet bizonyítja be megcáfolhatatlanul, hogy a delfinek az emberhez hasonlóan kommunikálnak egymással.

Számos delfinhívás számunkra csak egyszerű sípolásnak, fütyülésnek tűnik, egy új tanulmány mégis megállapította, hogy a delfinhangok rezgéseit produkáló szövetek működése nagyban megegyezik az emberi hangszál és sok más állat hangadó szervének felépítésével.

Az állatok és az emberek fütyülésének dallamát az a lyuk határozza meg, melyen kiáramlik a levegő. Ha a delfinek fütyülnének, akkor mélyebb hangokat adnának merülés közben, a növekvő környezeti nyomás hatására. Mivel a delfinek mégsem tesznek így, ezért nem fütyülnek, hanem valódi egyfajta „beszédhez használható” hangokat képeznek.

Az Aarhusi Egyetem Biológiai Tanszékének kutatói egy 1977-ben digitalizált palackorrú delfin “párbeszédet” is újraelemeztek.

A delfin a hetvenes években végrehajtott kísérletben úgynevezett heliox keveréket 80 százalékban héliumot és 20 százalékban oxigént lélegzett be, mivel a hélium 1,74-szer gyorsabban távozik a szervezetből, mint az oxigén, így elvileg ha a delfin sípoló hangot hallatott volna – tehát fütyül -, akkor 1,74-szer magasabb hangot produkál.

A delfin által kiadott hangok magassága azonban nem változott, ami azt jelenti, hogy nem az orr-üregeivel változtatja a levegő áramlását, hanem kötőszöveti úton, izomfeszüléssel váltja ki a hangrezgéseket, hasonlóan, ahogy az ember a hangszalagjait rezgésre készteti.

A tudósok úgy vélik, a delfinekre vonatkozó megállapítások minden fogascetre értendőek. A delfinek tehát valóban kommunikálnak, és egymással teremtenek kapcsolatot a hatalmas víztömegben.

John Stuart Reid és Jack Kassewitz akusztikai mérnökök az úgynevezett CymaScope szerkezettel mérik fel és alakítják vizuális jelekké delfinek által produkált hangokat. A delfinek beszéde – mely összetett és bonyolult társadalmi interakciókat takar – egyelőre olyan titokzatosnak tűnnek, mint egykor az egyiptomi hieroglifák.

Feltételezik továbbá, hogy a delfinek ősei mielőtt meghódították volna a tengereket már állítottak elő kommunikáció céljára hangokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik