Tudomány zöldövezet

Gigantikus állatot sodort zátonyra a tenger

Venice Police Department
Venice Police Department

Egy nagy ámbráscet sodródott zátonyra a floridai Venice partjainál – írja a CNN. A városi rendőrség a Facebookon számolt be az esetről.

A vasárnap reggeli bejegyzésben azt közölték: az állat fennakadt egy homokpadon, de még életben van. A hatóságok azon dolgoznak, hogy kiszabadítsák a bajba jutott emlőst, azonban egyre csökken a remény, hogy sikerül megmenteniük.

Délután már arról írtak, hogy megpróbálták elkábítani a bálnát, de képtelenek voltak hozzáférni, mert a veszélyes lett volna a megközelítése. Ezzel együtt azt is elmondták, hogy este, amikor a víz lecsillapodik, újra megpróbálják elérni az állatot, ám ekkor már valószínűleg nem lesz életben.

Ezen kívül az is kiderült, hogy a bálna több mint 15 méter hosszú lehet, és már szombat reggel óta a part közelében hánykolódik.

A nagy ámbráscetek (Physeter macrocephalus) a legnagyobb fogascetek a világon, egyedei akár a 16 méteres hosszúságot is elérhetik. A világ összes nagy óceánjában előfordulnak, azonban vadászatuk miatt nagyon lecsökkent a példányszámuk. Ma már veszélyeztetett állatoknak számítanak és a legtöbb országban védelembe vették őket, ezért tiltott a megölésük.

Kapcsolódó
A világ második legnagyobb állatát mosta partra a tenger
A tetemen számos sérülést találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik