Tudomány zöldövezet

Nem a medve a Yellowstone legveszélyesebb állata

Danny Lehman / Getty Images
Danny Lehman / Getty Images

A Yellowstone Nemzeti Park veszélyeiről sokan valószínűleg egyből a grizzlykre asszociálnak. Tény, hogy a medvék esetenként megtámadnak turistákat, ám a legtöbb sérülést nem ezek az állatok, sőt még csak nem is ragadozók okozzák.

A régió legveszélyesebb faja az amerikai bölény, elsősorban azért, mert a turisták nem elég óvatosak a példányokkal.

A jelenségre a közelmúltban, egy férfi esete miatt hívták fel a figyelmet, aki túl közel merészkedett egy csordához – írja a Yahoo News. A jelenetről egy másik látogató készített felvételt, ezen az látható, amint az amatőr fotós leguggol az egyik bölény elé, amely egyből felemeli a farkát, ami az agresszió vagy izgatottság jele.

A férfi nem hátrált, óriási szerencséje volt, hogy a bölény nem rontott neki. Ennek oka az lehetett, hogy a példány fiatal volt, és inkább kíváncsi, semmint agresszív viselkedést tanúsított. A férfiről készült videót a TouronsOfYellowstone nevű Instagram-fiók osztotta meg, a bejegyzésben felhívták a figyelmet a hasonló viselkedés elkerülésére.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

TouronsOfYellowstone (@touronsofyellowstone) által megosztott bejegyzés

A túraszezon mostanában kezdődik a park területén, a szakértők ilyenkor mindig figyelmeztetnek, hogy tilos megközelíteni vagy megzavarni a vadállatokat. Az ilyen tevékenység amellett, hogy veszélyes, illegális is, komoly bírságot vagy akár börtönbüntetést is kiszabhatnak miatta. Az állatokkal még segítő szándékkal sem szabad érintkezni.

Kapcsolódó
Egy turista miatt kellett elaltatni egy bölényborjút
A Yellowstone Nemzeti Park látogatója segíteni akart, de ebből lett baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik