Tudomány zöldövezet

Sosem látott állatot találtak az óceán sötét mélységében

Rouse et al., / PLOS One
Rouse et al., / PLOS One

Új fajt fedeztek fel az óceán sötét mélységében, ahová már a napfény sem jut le – írja a Science Alert. Az állatot Costa Rica partjainál találták meg, egy olyan helyen, amelyről egykor azt hitték, túl zord ahhoz, hogy bármi is megéljen ott.

A kutatók azóta viszont már 48 korábban ismeretlen fajt azonosítottak a területen, közülük a legújabb egy Pectinereis strickrotti nevű féreg. Amint egy új tanulmányból kiderül, a P. strickrotti példányait először nagyjából 1000 méteres mélységben pillantotta meg Bruce Strickrott búvárhajó pilóta, akiről a fajt elnevezték. A tudósok számos fényképet és videót készítettek az egyedekről, sőt néhányat még elkapniuk is sikerült.

A P. strickrotti egy soksertéjű (Polychaeta) gyűrűsféreg, amelynek hosszú testét két oldalt rengeteg csonkláb borítja. Az állat teljesen vak és rejtett állkapcsokkal rendelkezik, amelyek csak akkor bújnak elő, ha táplálkozni készül, azt viszont egyelőre nem tudják, hogy mit szokott enni.

Mivel a kutatóknak kizárólag hím példányokat sikerült megfigyelniük, úgy gondolják, hogy a nőstények a tengerfenékbe ásva élnek és a hímek is csak azért kezdenek el úszni felnőtt korukba, hogy partnert találjanak a szaporodáshoz.

A Greg Rouse tengerbiológus vezette kutatócsoport munkája ismét bebizonyította, mennyire kevéssé ismerjük a Föld vizeit. A mélyben tapasztalható hatalmas nyomás és sötétség ugyanis szinte ellehetetleníti ezen részek vizsgálatát, ami miatt a tudósok szerint csupán az óceánok területének 5, élővilágának pedig mindössze 10 százalékát ismerjük.

Kapcsolódó
Sosem látott állatot találtak a tenger mélyén
Még a szakértők is meglepődtek a felfedezésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik