Tudomány zöldövezet

Házi kedvencként tartott mérgező gyíkja harapta meg az amerikai férfit

David A. Northcott / Getty Images
David A. Northcott / Getty Images

Meghalt egy amerikai férfi, miután házi kedvencként tartott mérges gyíkja megharapta – írja az IFLScience. A 34 éves Christopher Ward két viperagyíkot tartott coloradói otthonában, annak ellenére, hogy ezek az erős méreggel rendelkező állatok illegálisak az államban.

Február 12-én az egyik hüllő megharapta Ward kezét, akin az eset után hamar mutatkozni kezdtek a méreg tünetei. A fiatal férfi ezután összeesett és légzése leállt. Bár barátnője értesítette a mentőket, – akik kórházba is szállították – az életét már nem tudták megmenteni: Christopher Ward február 16-án elhunyt.

A gila néven is ismert viperagyíkok (Heloderma suspectum) nagyjából 56 centiméter hosszúra nőnek és harapásukkal veszélyes mérget juttatnak áldozatunk szervezetébe. A viperagyíkok jellemzően akkor vetik be mérgüket, amikor veszélyben érzik magukat. Ilyenkor beleharapnak potenciális támadójukba, akit akár 10 percen keresztül is képesek szorítani erős állkapcsaikkal, hogy eközben fogaik a lehető legtöbb mérget juttassák ellenfelükbe.

Az állat harapása számos tünetet okozhat, köztük fájdalmat, ödémát, alacsony vérnyomást, émelygést, hányást, gyengeséget és izzadást. A viperagyíkok mérgének nincs ellenszere, de általában nem is halálos az emberekre. Christopher Ward halálának okát egyelőre nem állapították meg, a kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy valóban a viperagyík mérge végzett-e vele.

Kapcsolódó
Megharapott egy nőt az egyik legmérgezőbb állat
Az állat mérge már kis mennyiségben is megbéníthat vagy megölhet egy embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik