Tudomány zöldövezet

Elképesztő erősségű hangot ad ki ez az apró hal

AngryBurmese / Wikimedia Commons
AngryBurmese / Wikimedia Commons

Pisztolylövésével felérő erősségű hangot képes kiadni a világ egyik legapróbb hala – írja a BBC. A kis élőlény különleges képességét berlini kutatók fedezték fel, akik szerint az állat egyfajta kommunikációra használhatja a keltett zajokat.

Amint tanulmányukban olvasható, a szakértők akkor kezdték el vizsgálni a Danionella cerebrum halfaj egyedeit, amikor furcsa hangokat kezdtek hallani laboratóriumuk akváriumaiból. Később rájöttek, hogy a halak úszóhólyagjaik segítségével hallatják a zajt, amelynek ereje akár 140 decibelt – vagyis nagyjából egy pisztolylövés hangerejét – is elérheti a hozzájuk közeli vizekben.

Egy méteres távolságból a hang 108 decibeles erőséggel hallható, ami körülbelül egy buldózer hangerejével ér fel. A tudósok szerint ezzel a csupán 12 milliméter hosszúságú Danionella cerebrum lehet a méretéhez képest leghangosabb halfaj a világon.

A hangok nagy része viszont nem jut ki a vízből, ezért az akvárium mellett álló emberek egy sokkal halkabb, folyamatos zümmögésnek érzékelik. Ezeket a hangokat kizárólag a faj hím példányai adják ki, és ők is csak fajtársaik társaságában, ezért következtettek arra, hogy a kommunikáció lehet a funkciója.

Hangereje mellett ez az aprócska hal azért is különleges, mert teste átlátszó, amelynek köszönhetően jól megfigyelhetőek belső szervei működés közben.

Kapcsolódó
Videón, ahogy lecsap a világ leggyorsabb hala
Soha nem készült még ehhez hasonló felvétel a rejtélyes ragadozóról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik