Tudomány zöldövezet

Elképesztően ritka állatot találtak Indiában

Amith Nag Photography / Getty Images
Amith Nag Photography / Getty Images

Hihetetlenül ritka teknősöket találtak Indiában – írja a BBC. A szakértők szerint ez az első alkalom, hogy az országban szaporodó populációját figyelik meg a Cantor-lágyhéjúteknősöknek (Pelochelys cantorii).

Ez egy súlyosan veszélyeztetett faj, amely Dél- és Délkelet-Ázsia folyóinál őshonos. Mivel ezek állatok nagyon ritkák és természetükből adódóan sokat bujkálnak, csak kivételes esetekben sikerül embereknek szemügyre venniük őket. Éppen ezért sok természetvédő már aggódott, hogy teljesen eltűntek Indiában.

Éveken keresztül úgy tűnt, hogy a Cantor-lágyhéjúteknősök indiai létezése nem volt több egyszerű pletykánál, mivel olyan ritkán érkeztek beszámolók az észleléséről

– mondta Dr. Francoise Cabada-Blanco biológiaprofesszor.

Dementia / Flickr

A kutatók számos alkalommal próbáltak a titokzatos faj nyomára akadni, de nem jártak sikerrel. Végül a helyiek történetei alapján sikerült megtalálniuk a teknősök fészkét. A tudósok így végül elsőként dokumentálták egy Cantor-lágyhéjúteknős költőhelyét, ráadásul sikerült megmenteniük néhány tojást is egy elárasztott fészekből. A kikelt kicsinyeket aztán visszaengedték a természetbe.

A Cantor-lágyhéjúteknősök édesvízben élnek, példányaik pedig elérhetik az 1 méteres hosszúságot és meghaladhatják a 100 kilogrammos tömeget is.

Kapcsolódó
Először készült fotó erről a ritka állatról
A hihetetlenül ritka óriáspatkány még a kókuszdiókat is képes feltörni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik