Tudomány zöldövezet

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Paul A. Souders / Getty Images
Paul A. Souders / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján sikerült megfejteni a bálnák énekének titkát – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A publikációban a kutatók azt mutatják be, hogy az óceánok legnagyobb cetféléi miként képesek a kísértetiesnek hangzó, összetett zajok kiadására.

A hosszúszárnyú bálnák és más sziláscetek különleges gégét fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy a víz alatt énekeljenek.

A hangok abszolút létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével találják meg egymást az óceánban párzáskor

– emelte ki Coen Elemans, a Dél-dániai Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A sziláscetek csoportjához 14 faj tartozik, ezen állatok sziláik (lemezeik) segítségével szűrik ki a táplálékukat jelentő apró élőlényeket a vízből. Mindeddig nem volt világos, hogy miként keltik összetett dallamaikat, a szakértők a közelmúltban három partra vetődött példány révén tudták megválaszolni a kérdést. A szakértők az eltávolított gégék segítségével végeztek kísérleteket úgy, hogy levegőt fújtak át rajtuk.

Az emberi hangok a gégében lévő szalagok megrezegtetésével jönnek létre. A bálnáknak azonban U alakú a hangszáluk, gégéjükben pedig egy zsírpárna is található, ezek között préselik át a levegőt a hangképzéshez.

A kutatók tanulmányukban kiemelték, hogy az óceánban a hajózás által keltett zajszennyezés megzavarja a bálnákat, az állatok énekének frekvenciája és a hajók által keltett hangok ugyanis átfedésben van egymással. A zavarás miatt a cetek nem képesek olyan távoli kommunikációra, mint normál esetben, ez a felfedezés pedig kulcsfontosságú lehet a tengeri óriások védelme szempontjából.

A vizsgálat végezetül a bálnák evolúciójába is bepillantást enged. Az eredmények segíthetnek jobban megérteni, hogy a cetfélék ősei hogyan tértek vissza a szárazföldről az óceánokba, és milyen alkalmazkodásra volt szükségük ahhoz, hogy a víz alatt is kommunikálni tudjanak egymással.

Kapcsolódó
Videó: Fibonacci-spirált hozott létre két bálna a vízben
A különleges alakzat buborékokból alakult ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik