Tudomány

Videó: Fibonacci-spirált hozott létre két bálna a vízben

Reinhard Dirscherl / Getty Images
Reinhard Dirscherl / Getty Images

Lenyűgöző drónvideón látható, amint két hatalmas hosszúszárnyú bálna szinte tökéletes Fibonacci-spirált, más néven aranyspirált hoz létre buborékok segítségével az Antarktisz vizeiben – írja a CBS. A módszer a zsákmányszerzést segíti.

A hasonló viselkedést buborékhálós táplálkozásnak hívják. Ez egy összetett, nagymértékben szinkronizált csoportos vadászstratégia, amely kommunikációt és együttműködést követel meg, és a magas fokú társas intelligencia jeleit mutatja.

A buborékháló létrehozásához a bálnáknak mélyre kell merülniük, ahol aztán orrnyílásukon keresztül buborékokat hoznak létre. Ezek felfelé áramolva elkábítják és csapdába ejtik a táplálékul szolgáló halakat.

A vadászatot jellemzően egy példány vezeti, amelyet a többi egyed követ. A vezető feladata általában a buborékok létrehozása, a csoport többi tagja pedig körbeveszik a halakat, és spirális mintázatban haladva követik azokat a felszín felé.

A most bemutatott vadászat különlegessége, hogy a buborékok egyedi formát, egy Fibonacci-spirálnak tűnő struktúrát rajzoltak ki.

Ez felfogható a Fibonacci-sorozat – 1, 1, 2, 3, 5, 8 stb. – geometriai megjelenítéseként. A Fibonacci-spirál, amelyet aranyspirálnak is neveznek, gyakran látható a természetben, például a fenyőtobozokban és a nautiluszok héjában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pietvandenbemd (@pietvandenbemd) által megosztott bejegyzés

A jelenetet Piet van den Bemd természetfotós örökítette meg. „A természet tökéletes együttműködése bontakozik ki a hullámok alatt” – kommentálta Instagram-bejegyzésében a videót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik