Tudomány zöldövezet

Globális katasztrófával fenyeget egy óceáni áramlat összeomlása

stockbusters / Getty Images
stockbusters / Getty Images

Egy új tanulmány alapján olyan fordulópont felé tart az Atlanti-óceán nagy áramlati rendszere, amely a globális éghajlat és az emberiség számára egyaránt katasztrofális lehet – írja a The Guardian. René M. van Westen, az Utrechti Egyetem munkatársa és kollégái szerint a fordulópont után az összeomlás megdöbbentően gyorsan eljöhet, azt azonban, hogy az esemény pontosan mikor következhet be, egyelőre nem tudták meghatározni.

A kutatók számítógépes modellek és múltbeli adatok felhasználásával dolgoztak ki egy figyelmeztető indikátort az Észak-atlanti bukóáramlás (Amoc) összeomlására. Az Amoc az óceáni áramlatok hatalmas rendszere, amely a globális klíma szabályozásának egyik kulcstényezője.

Megállapították, hogy az Amoc már most is a hirtelen elmozdulás felé tart, ami több mint 10 ezer éve nem fordult elő, és ami a világ nagy részeire nézve súlyos következményekkel járna.

Az Amoc magába foglalja a Golf-áramlatot és más erőteljes áramlatokat. A rendszer gyakorlatilag egy óceáni futószalag, amely hőt, szenet és tápanyagokat szállít a trópusokról a sarkkör felé, ahol lehűl és lesüllyed az óceán mélyére. Ez a kavargás segít eloszlatni az energiát a bolygón, és szabályozza az ember által okozott globális felmelegedés hatását.

A rendszert azonban a grönlandi gleccserek és az északi-sarkvidéki jégtakarók vártnál gyorsabb olvadása aláássa. A folyamatok révén nagy mennyiségű édesvíz kerül az óceánba, és akadályozza a délről érkező sósabb, melegebb víz lesüllyedését.

Az Amoc 1950 óta 15 százalékkal mérséklődött, és több mint egy évezred óta a leggyengébb állapotában van. Egyelőre nincs egyetértés abban, hogy az összeomlás mikor következhet be. Egyes szakértők 2025 és 2095 közé várják a katasztrófát, más kutatók szerint viszont nagyon valószínűtlen, hogy az Amoc már a 21. században gyors változáson esne át.

Van Westenék az Atlanti-óceán Fokváros és Buenos Aires közötti déli részén, a sótartalom szintjében kerestek árulkodó jeleket. Számítógépes modellekkel, a globális éghajlatban az elmúlt 2000 évében bekövetkezett változásokat szimulálva megállapították, hogy a lassú mérséklődés kevesebb mint száz év alatt hirtelen összeomláshoz vezethet, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Katasztrofális hatások

A szakértők az összeomlás néhány lehetséges következményét is felmérték:

  • Az Atlanti-óceán szintje egyes régiókban egy méterrel emelkedne, elárasztva számos tengerparti várost.
  • Az Amazonas vidékén a nedves és a száraz évszakok felcserélődnének, ami a már amúgy is meggyengült esőerdőt a saját fordulópontján túlra sodorhatná.
  • A hőmérséklet világszerte sokkal kiszámíthatatlanabbul ingadozna.
  • A déli félteke melegebb lenne.
  • Európa drámaian lehűlne, és kevesebb csapadék esne. Bár ez a jelenlegi felmelegedési tendenciához képest vonzónak tűnhet, a változások a jelenleginél tízszer gyorsabban következnének be, ami szinte lehetetlenné tenné az alkalmazkodást.

Van Westen szerint a fordulat sebessége meglepő, a folyamat pedig pusztító lesz. Mint hozzátette, nincs még elég adat annak meghatározásához, hogy a jelenség a következő évben vagy a következő évszázadban következik-e be, de ha egyszer megtörténik, a változások az emberi időskálán visszafordíthatatlanok lesznek.

Kapcsolódó
Térdre kényszerítheti Európát a klímaváltozás
A Golf-áramlat lassulása fenyegető jel, megszűnése tragédiát hozhat Európa nyugati felére, beleértve a Kárpát-medencét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik