Tudomány zöldövezet

A világ legnagyobb gátját építi Kína

Feng Wei Photography / Getty Images
Feng Wei Photography / Getty Images

A világ első szupergátjának létrehozásán dolgoznak Kínában – írja az IFLScience. Az ázsiai ország így is a gátépítés világbajnoka: több gát működik területén, mint a világ többi államában, és itt található a bolygó legnagyobb kapacitású vízerőműve, a Jangce folyón álló Három-szurdok-gát is.

Kína még 2021-ben, az ország 14. ötéves tervének jóváhagyásakor jelentette be a szupergát tervét – a komplexum a világ legnagyobb vízerőműve lenne. A struktúrát a Jarlung-Cangpo, azaz a Brahmaputra alsó szakaszán, a Himalája lábánál, a Tibeti Autonóm Területen építenék fel.

A folyó egy szakaszon a bolygó legnagyobb, 504 kilométer hosszú kanyonjában húzódik. A szupergát célja, hogy kiaknázza a nagy mennyiségű energiát, amely a gigantikus folyóban és a környező sziklákban rejlik.

A számítások alapján a helyi vízerőmű háromszor annyi energiát tudna hasznosítani, mint a Három-szurdok-gát.

Peking szerint a komplexum nagyban hozzájárulna Kína klímacéljaihoz. Az ázsiai ország 2030-ra érné el kibocsátása csúcsát, 2060-ra pedig a karbonsemlegességet.

A projektnek ugyanakkor bel- és külföldön egyaránt akadnak kritikusai. A Három-szurdok-gát építése során több mint 1,25 millió embert kellett kitelepíteni, miközben számos élőhely és természetes ökoszisztéma visszafordíthatatlanul károsodott. Félő, hogy a szupergát még súlyosabb negatív hatásokkal jár majd.

A beruházásnak emellett geopolitikai következményei is lehetnek. Kína és India között egy ideje feszültség uralkodik a Himalája vízkészletei miatt, a viszály azonban most tovább mérgesedhet.

Egyes kritikusok szerint a beruházás nem elég átlátható, emiatt pedig a befejezésig a pontos hatások sem ismerhetők meg. A kínai gát ugyanakkor drasztikusan megváltoztathatja a Brahmaputra rendszerének vízhozamát és folyását, India ezért aggódva figyeli a projektet. A Brahmaputra egy másik mellékfolyóján az indiai vízügyi minisztérium egy saját, 10 gigawattos projektet tervez, hogy ellensúlyozza a kínai szupergát hatásait.

Nem a térség az egyetlen, ahol gigantikus gátberuházások okoznak nemzetközi feszültséget, hasonló a helyzet például egy, a Nílusra tervezett etiópiai vízerőmű miatt. Az ilyen esetek azt mutatják, hogy a vízháborúk kora meglepően korán eljöhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik