Tudomány zöldövezet

Radioaktív anyag szivárgott a fukusimai erőműből

Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Mintegy 5,5 tonna radioaktív víz áramlott ki szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba – írja az MTI. A szivárgást szerda reggel 9 óra előtt az erőmű dolgozói észlelték.

Egy helyi csatorna a tokiói elekromos művek (TEPCO) közleményére hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

A TEPCO becslései alapján a kiáramló víz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz.

A társaság szerint a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában nem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás. A TEPCO elővigyázatosságból megtiltotta a belépést a szivárgással érintett területekre.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt következett be zónaolvadás. A reaktorokat sikerült leállítani, de az egységeknek továbbra is hűtésre volt szükségük.

Mivel a hűtővízet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza várhatóan idén márciusban kezdődik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik