Tudomány

Ő volt a Trianon elleni küzdelem élharcosa

ullstein bild Dtl. / Getty Images
ullstein bild Dtl. / Getty Images

Gróf Apponyi Albert, a dualizmus korának egyik legjelentősebb politikusa 1933. február 7-én hunyt el. Legnagyobb érdemei közé tartozik az 1907. évi oktatási törvény bevezetése, illetve hogy ő vezette a párizsi békekonferencián részt vevő magyar békedelegációt – derül ki a Rubicon cikkéből.

Sikeres politikai pálya

Gróf nagyapponyi Apponyi Albert György Gyula Mária 1846-ban született, fiatalon jogot tanult Bécsben és Budapesten, majd Deák Ferenc tolmácsaként kezdte meg karrierjét. 1872-ben került be az országgyűlésbe, ahol komoly hírnevet szerzett szónoki képességeivel, később pedig az ellenzék egyik vezéralakja lett.

Pályafutása során a nemzeti jogok megőrzését, a közigazgatás reformját, illetve az állam és az egyház szétválasztását szorgalmazta. Amikor a vallás- és közoktatásügyi minisztérium vezetője lett, bevezette az ingyenes elemi oktatást, felemelte a tanárok fizetését, valamint kötelezővé tette a nemzetiségi iskolákban a magyar nyelv oktatását.

A vesztes világháború után

Az első világháború elvesztése után rá bízták Párizsba küldött békedelegáció vezetését, mivel számos nyelven beszélt és szónoki tehetségéről messze földön híres volt. Híres 1920. január 16-i beszédében mesterien érvelt az ezeréves magyar állam integritásának megőrzése mellett, de a nagyhatalmak képviselőinek döntését nem tudta megváltoztatni. Miután a delegáció februárban kézhez kapta a június 4-e után életbe lépő békefeltételeket, Apponyi lemondott vezetői pozíciójáról.

A Horthy-korszakban már nem jutott neki nagy politikai szerep, személyes tekintélye azonban megmaradt, amit a revízió érdekében próbált felhasználni. 1923 őszén például körutazásra indult az Egyesült Államokba, ahol a „magyar ügy” népszerűsítésére törekedett.A világszerte tisztelt és elismert politikus idős korában, 1933. február 7-én, 86 évesen halt meg.

Apponyi élete végéig kitartóan harcolt a párizsi békerendszer revíziója, illetve a határon kívül ragadt 3,5 millió magyar helyzetének népszavazás útján történő rendezése érdekében, de munkája nem hozott sikert.

Kapcsolódó
Otthonában ölték meg az egykori magyar miniszterelnököt
Felesége és unokahúga szeme láttára lőtték le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik