Tudomány zöldövezet

Megszülethet a hurrikánok új kategóriája

TIMUR MATAHARI / AFP
TIMUR MATAHARI / AFP

Egy új tanulmány alapján olyan erősekké válnak a hurrikánok az éghajlati válság miatt, hogy skálájukat ki kellene terjeszteni a 6-os kategóriára is – írja a The Guardian. A szakértők szerint az elmúlt évtizedben öt vihar került volna ebbe az új osztályba, amelybe a legalább tartósan 308 kilométer per órás szélerejű trópusi ciklonokat sorolnák.

Az új kategóriára Michael Wehner, az amerikai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa és James Kossinnal, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatója tett javaslatot. A szakértők az 1970-es évek elején kidolgozott Saffir-Simpson-féle hurrikánskálát vették alapul.

A skála alapján minden olyan hurrikán, amelynek maximális szélsebessége legalább 119 kilométer per óra, 1-es erősségű. A mostani csúcsot az 5-ös kategória jelenti, amely 252 kilométer per óránál kezdődik.

A kutatók úgy vélik, érdemes bevezetni a 6-os erősséget.

2013-ban ide sorolhatták volna a Fülöp-szigeteken tomboló Haijan tájfunt, illetve a 2015-ös, Mexikó közelében kialakult Patricia hurrikánt. Wehner szerint csak a szerencsén múlott, hogy Atlanti-óceánon vagy a Mexikói-öbölben még nem alakult ki hasonló trópusi ciklon.

Az adatok alapján a hurrikánok száma egyelőre nem emelkedik a klímaváltozás következtében, intenzitásuk viszont nő. A felmelegedett óceán extra energiát biztosít számukra.

Nem ez lenen az első alkalom, amikor egy korábban kidolgozott időjárási skálát a modern kor gyors változásaihoz igazítanak. Az ausztrál meteorológiai hivatal például lila színt vezetett be időjárási térképein, ezzel jelezve az extrém forróságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik