Tudomány zöldövezet

Nő a húsevő fertőzések száma a klímaváltozás miatt

Dr_Microbe / Getty Images
Dr_Microbe / Getty Images

Egy új jelentés alapján a 2023-as nyári hőhullámban Amerika keleti parti államaiban megugrott a súlyos, „húsevő” fertőzések száma – írja a Live Science. A publikáció a Vibrio vulnificus baktériumról szól, amely part menti vizekben él. Ha a mikroba nyílt sebbe kerül, nekrotizáló fasciitist idéz elő, amelyre gyakran hivatkoznak húsevő betegségként.

A súlyos, gyulladásos fertőzés a szövetek gyors elhalását okozza. Amennyiben a kórokozó lenyeléssel, például nyers vagy nem kellően átsütött tenger gyümölcseivel kerül be a szervezetbe, gyomor-bélrendszeri megbetegedést idéz elő. Ez általában hasmenéssel, hányással és lázzal jár, de akár életveszélyes vérmérgezést is okozhat.

A Vibrio vulnificus különösen meleg vizekben szaporodik. 2023 júniusa és augusztusa között az Egyesült Államokban komoly hőhullámok tomboltak, a tengerfelszíni hőmérséklet pedig különösen magas volt. Ez idő tájt, júliusban és augusztusban Connecticut, New York és Észak-Karolina államokban kiugróan sok megbetegedést jelentettek.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) beszámolója szerint az esetek nem kizárólag a hőhullámoknak tulajdoníthatók, de a fertőzések és a mikrobák szaporodásának kedvező környezeti feltételek közötti kapcsolat jól dokumentált. A szakértők 11 megbetegedést írtak le, az érintettek 37-84 évesek voltak, az esetek közül öt végződött halállal. Egy további páciensnél szeptikus sokk alakult ki, de túlélte az állapotot.

A fertőzöttek közül hatan valószínűleg az Egyesült Államok atlanti-óceáni partvidékén lévő tengeri vagy torkolati vizekben kerültek érintkezésbe a baktériummal 2023. július 7. és augusztus 22. között. Két további fertőzés akkor alakulhatott ki, amikor nyers tengeri táplálékok feldolgozása során a mikroba sebbe került. Egy személy nyers osztriga fogyasztása miatt betegedett meg, egy másik páciensnél pedig osztrigaevés és sebfertőzés egyaránt okozhatott betegséget.

A szakértők attól tartanak, hogy klímaváltozás korában a tengerparti vizek hőmérsékletének emelkedésével egyre gyakoribbá válnak majd a fertőzések.

A megbetegedés elkerülése érdekében a lakosság is tehet lépéseket, ezek közé tartozik a feldolgozatlan tengeri élelmiszerek kerülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik