Tudomány

Rejtély, miért hiányoznak a koponyák ebből az ősi sírból

Illusztráció: Srecko Stipovic / Getty Images
Illusztráció: Srecko Stipovic / Getty Images

Nagyjából 5500 éves, a kora újkőkorszakból származó sírokat tártak fel Svédországban. A sírkamrában a kutatók legalább 12 ember, köztük csecsemők és idősek kéz- és lábcsontjait, valamint bordáit és fogait találták meg, de meglepő módon nagyon kevés koponyát és nagyobb csontot, például comb- és karcsontot találtak a helyszínen – írja a LiveScience.

A régészek szerint a sír a kőkorszak óta érintetlen volt, ezért úgy tűnik, hogy a hiányzó csontokat akkor távolíthatták el, amikor az embereket eltemették. Bár a csapat még nem tudja megállapítani, hogyan haltak meg ezek az emberek, az eltemetett csontokon nem látható erőszakra utaló jel. A DNS-vizsgálatok várhatóan sok mindenre választ adnak majd, például arra is, hogy volt-e rokoni kapcsolat a halottak között.

Karl-Göran Sjögren, a svéd Göteborgi Egyetem régésze szerint furcsa, hogy a nagyobb csontok hiányoznak, általában ugyanis a láb és a kéz kisebb csontjai szoktak hiányozni az ilyen ősi sírokból.

A kutatók nem zárják ki, hogy a hiányzó csontok kapcsolatban állhatnak a kor és a nép hagyományaival, de egyelőre nem tudtak erről megbizonyosodni. A kőkamrát 2023 nyarán találták meg Tiarp faluban, Falköping város közelében, mintegy 114 kilométerre Göteborgtól északkeletre. A régészek a kamrát egy dolmen feltárása közben fedezték fel.

Karl-Göran Sjögren

Ez az őskori temetkezési hely nem mondható északi unikumnak, Európában ugyanis több ezer darabot találtak, de még Nyugat-Szaharában és Koreában is bukkantak dolmenekre. Ezek a jelenlegi tudás szerint a késő neolitikumból származnak, nagyjából 5000 évvel ezelőttről. A régészek szerint a tiarpi dolmen hozzávetőlegesen i.e. 3500 körül épülhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik