Tudomány zöldövezet

Jó hír érkezett a pandákról

Christophe Boisvieux / Getty Images
Christophe Boisvieux / Getty Images

Nő a pandák száma Kínában – írja az MTI a kínai erdészetért felelős hivatal csütörtöki közleménye alapján. Csang Jüe, a szervezet munkatársa azt mondta, mindez az ország fokozott védelmi törekvéseinek köszönhető.

A vadon élő óriáspanda-populáció Kínában jelenleg körülbelül 1900 példányból áll, ami jelentős emelkedés az 1980-as évekbeli mintegy 1100 példányhoz képest.

Egy 1974 és 1977 közötti hivatalos felmérés során 2459 pandát számoltak, amely a ’80-as évekre már alig haladta meg az ezer példányt. Az ezred forduló utáni mérések azonban egyedszámuk növekedését mutatták. Ennek köszönhetően az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) a veszélyeztetett fajok három kategóriájából a legalacsonyabb, „sebezhető” kategóriába került a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Az óriáspandák leginkább a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány hegyvidéki erdőiben élnek. A tartomány fővárosában, Csengtuban a kormány kutatóállomást és kiterjedt tenyésztési programot is létrehozott. Hivatalos információk szerint körülbelül 230 panda lakik ott.

2021 októberében létrehozták az Óriáspanda Nemzeti Parkot, amelynek teljes területe több mint 22 ezer négyzetkilométer, és a vadon élő óriáspandák mintegy 72 százaléka számára jelentős védelmet nyújt. Ezen állatok élőhelyének védett területei 1,39 millió hektárról 2,58 millió hektárra nőttek 2012 óta, hatékonyan fenntartva a vadon élő pandapopuláció biztonságát és fejlődését.

Kapcsolódó
Kivételes, fehér óriáspandát figyeltek meg
A különleges állatról felvétel is készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik