Tudomány zöldövezet

Eddig ismeretlen kígyót találtak az erdő mélyén

jared lloyd / Getty Images
jared lloyd / Getty Images

Korábban ismeretlen kígyófajt találtak Ecuador erdőiben – derül ki a Pensoft Publishers közleményéből. A hüllőt Alejandro Arteaga biológus fedezte fel, aki új könyvéhez végez kutatást. A férfi azt is elárulta, hogy ez a 30. faj, amelyet eddig felfedezett, de 100 a célja.

A csúszómászó a kávékígyók (Ninia) nemzetségébe tartozik, és a Tudor-kávékígyó (Ninia guytudori) nevet kapta. Arteaga ezzel Guy Tudor madárkutatónak állít emléket, aki illusztrációival sokat segített Dél-Amerika madárfajainak megóvásában.

Jose Vieira

A Tudor-kávékígyó az Andok 1000-1500 méter magasságban található köderdőiben őshonos, de rokonaihoz hasonlóan gyakran a helyi kávéültetvényeken él, innen ered elnevezésük is.

Az újonnan felfedezett fajt nem veszélyezteti a kihalás, azonban példányszáma feltehetőleg csökkenőben van, mivel a fakitermelés és a bányászat elveszi természetes lakóhelyeit.

Kapcsolódó
Magyarországon is megmarhat egy vipera?
A hazánkban honos keresztes vipera mérge okozhat komolyabb bajt, de a „támadáshoz” fatális véletlen vagy tudatos provokáció kell, ezek a kígyók még azt is válasz nélkül hagyhatják, ha rájuk lépünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik