Tudomány zöldövezet

Videón a zergét elragadó sas

Neal Wilson / Getty Images
Neal Wilson / Getty Images

Zergét elragadó sasról bukkant fel egy videó a TikTokon, és hamar nagyon népszerűvé is vált. Sok felhasználó hitetlenkedte fogadta a képsorokat, lehetetlennek vélve, hogy egy madár képes egy ekkora emlőst cipelni.

Pedig a felvételen egy hatalmas szirti sas (Aquila chrysaetos) látható, amely akár közel 7 kilogrammosra is nőhet, szárnyfesztávolsága pedig a 2 métert is meghaladhatja. Bár ezek a ragadozók általában valóban kisebb állatokra vadásznak, képesek lehetnek kifejletlen zergék (Rupicapra rupicapra) elejtésére is.

Ez látható a TikTokon közzétett videón is: egy fiatal „hegyi kecske” elszakad a csordájától, az óriási madár pedig ideális zsákmányt lát a kiszolgáltatott csöppségben, így le is csap rá. Az egyedül maradt gida hiába próbálja utolérni fajtársait, esélye sincs, hiszen a szirti sas repülés közben akár a 320 kilométer per órás maximum sebességet is képes elérni.

@lifeoflanimals606 #tiktok #fyp #amazingworld #omg #eagles #chamois ♬ original sound – lifeoflanimals606

A videó szerint a ragadozó támadása teljesen néma, így a fiatal zergét teljesen váratlanul éri, nem tud rá felkészülni. A gidát a fejénél fogva cipelő sas képe egyébként bejárta az internetet és több online újság is beszámolt róla. Sok portál azonban tévesen arról ír, hogy a ragadozó egy felnőtt szarvast vagy őzet ejtett el, de ez tévedés.

Kapcsolódó
Kifejlett szarvast és farkast öl a sas - videó
Szép és nagy madár, de hogy egy kifejlett szarvast, sőt egy farkast is képes legyűrni... Íme a bizonyság!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik