Tudomány

Kifejlett szarvast és farkast öl a sas – videó

Szép és nagy madár, de hogy egy kifejlett szarvast, sőt egy farkast is képes legyűrni... Íme a bizonyság!

A hatalmas szirti sas Magyarországon is előfordul, három-öt pár fészkel az Északi-középhegységben. A kifejlett madár testhossza 75-90, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter, tömege három-hat kilogramm. Madárnak nagy, de a szarvashoz és főleg a farkashoz képest mégis könnyű és törékeny. De csak látszólag.

Az alábbi kép Dél-Oroszországban készült és egy szibériai tigrisek megfigyelésére kihelyezett kameracsapda örökítette meg. Még a kutatókat is meglepte a látvány, mivel a sasok általában kisemlősökre vadásznak. Egy érdekes eset ismert, amikor a ragadozó madár egy anyja nyomában baktató barnamedve-bocsot ragadott el és eltűnt vele a felhők közt – jegyezte meg Linda Kerley, a kameracsapdát kihelyező csapat tagja.

A képen a sas egy szikaszarvas hátába mélyeszti karmait. Ezen állatok nőstényei kifejlett korukra 45-50 kilót nyomnak.

(Forrás: Linda L. Kerley & Jonathan C. Slaght/ZSL)

Van, ahol nagyban űzik a vadászatot, a betanított sasok szinte mindent elkapnak. Ezen a videón úgy tűnik, a madár egy kicsit sem erőlteti meg magát, másodpercek alatt maga alá gyűri a patást.

Alábbi videó tényleg csak erős idegzetűeknek. A farkas talán a kutya révén közelebb áll az emberhez. Az összeállítás mongóliában készült,ahol ősi hagyománya van a sassal való vadászatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik