Tudomány zöldövezet

Évente százezrek halálát okozza a klímaváltozás

VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Mára mindenkit veszélyeztető és egyre növekvő egészségügyi kockázattá vált a klímaváltozás – írja a Másfélfok.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése szerint 2000 és 2019 között évente közel 500 ezren haltak meg az extrém meleg miatt. Ezek a problémák pedig jóformán mindenkit érintenek: a világ népességének fele az elmúlt évtizedben átélt legalább egy rekord hőmérsékleti maximumot.

A klímaváltozás következtében ráadásul széles körben elterjedhetnek a maláriát és dengue-lázat terjesztő szúnyogok is. Előbbi a WHO szerint 2021-ben 247 millió embert fertőzött meg, ami 619 ezer elhalálozáshoz vezetett, így ez a leghalálosabb parazita-betegség a világon.

Az éghajlatváltozás hatására továbbá szélsőséges időjárási események, például trópusi ciklonok is bekövetkezhetnek, amelyek sérülést, megbetegedést, elhalálozást okozhatnak.

Emellett az aszályok is egyre gyakoribbá válnak, amely azzal is járhat, hogy kevesebb vagy rosszabb minőségű élelemhez jutnak egyesek, a rossz táplálkozás pedig szintén ronthatja az emberek egészségi állapotát.

A légszennyezettség szintén éveket rabolhat el az életünkből, a rossz levegőminőség is évente több millió korai halálozásért felel. Az Európai Unióban 2020-ban mintegy 238 ezer fő idő előtti elhalálozásáért volt felelős.

Kapcsolódó
Októberig tarthat a nyár a jövőben
Hacsak nem csökkentjük mihamarabb a károsanyag-kibocsátásunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik