Tudomány zöldövezet

Ázsiai lódarazsak gyilkolják az európai méheket

Nicolas Reusens / Getty Images
Nicolas Reusens / Getty Images

Ázsiai lódarazsak gyilkolják az európai mézelő méheket Olaszország európai parlamenti képviselői szerint – írja a The Guardian. A politikusok arra kérik az Európai Bizottságot, hogy lépjenek fel a inváziós faj ellen, amely egyre több európai országban bukkan fel sorra pusztítva a méheket, ezzel pedig veszélybe sodorva a biodiverzitást és a méztermelést.

Az ázsiai lódarazsak (Vespa velutina) Dél-Kelet Ázsiában őshonosak, kontinensünkön először nagyjából 20 éve bukkantak fel. Azóta számos országban feltűntek már, köztük az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Hollandiában, Belgiumban és Olaszországban is, amelynek már 11 képviselője kérte a bizottságot, hogy kezdjenek harcba a rovarok ellen.

Ezek a darazsak veszedelmes ragadozók, amelyek egy nap alatt fejenként 30 méhhel is képesek végezni.

Emiatt az elmúlt két évtizedben számottevően csökkentették a méhpopulációkat több európai országban is, ez pedig a méztermelésre és a természetre is negatív hatással van Salvatore De Meo EP-képviselő szerint.

Az ázsiai lódarazsak feltehetőleg 2004-ben jutottak be Európába egy Kínából Franciaországba érkező hajó egyik konténerében. A betolakodók azóta évente mintegy 31 millió euró (majd 12 milliárd forint) kárt okoznak a nyugat-európai államnak, Portugáliában pedig 35 százalékkal csökkentették a méztermelést az elmúlt években. Az olasz méhészek szerint ezek a darazsak egyes térségekben olyan gyorsan ölik a méheket, hogy azok már ki sem mozdulnak kaptárjaikból.

Kapcsolódó
Rémisztő új darázsfajt fedeztek fel
Az amazóniai esőerdőben bukkantak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik