Tudomány

Több millió haltetem borította be egy sziget partjait

Szardíniák hatalmas, valószínűleg többmilliós tömege vetődött partra a közelmúltban a Fülöp-szigeteken – írja a Live Science. Mintegy 48 órával később a területet erős földrengés rázta meg, többen úgy vélték, hogy a halak megérezték a közelgő természeti katasztrófát, és a sekély vizekbe menekültek. Szakértők szerint azonban nincs kapcsolat a két esemény között.

Az állatok helyi idő szerint január 7-én, a korai órákban sodródtak partra Mindanao szigetének déli részén, Maasim közelében. A környék lakói több felvételt is készítettek az eseményről. Amikor a nap felkelt, elkezdték összeszedni a tetemeket.

Az egyik helyszínen száz ember fejenként 20-30 kilogrammnyi szardíniát gyűjtött össze, egy család több mint fél tonna apró halat szerzett be.

Megfelelő tartósítás mellett a szardíniákat megehetik, de akár el is adhatják.

Helyi idő szerint január 9-én, hajnali 5 óra körül egy 6,7-es erősségű földrengés rázta meg a Celebesz-tengert. Az epicentrum mintegy 100 kilométerre volt a Maasimtól, a közösségi médiában meg is kezdődtek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy az állatok megérezték a közelgő rengést.

Cirilo Aquadera Lagnason Jr. kutató szerint ez a forgatókönyv ugyanakkor nem valószínű. A vonatkozó vizsgálatok hiányosak, igaz, elképzelhető, hogy bizonyos esetekben a halak érzékelhetik az előrengéseket.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy a tenger mélyéről hirtelen tápanyagok emelkedtek fel a parti vizekbe, planktonvirágzást váltva ki, a szardíniák pedig a táplálékot követve csapdába estek. Korábban a Fülöp-szigeteken máshol is megfigyeltek hasonlót.

Az elhullott egyedek többsége fiatal volt, ez is növelhette a dezorientálódás esélyét. Emellett a víz hőmérséklete vagy sótartalma, a ragadozók eloszlása, illetve az emberi fényszennyezés is szerepet játszhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik