Tudomány zöldövezet

Jegesmedvét ölt a madárinfluenza

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

Jegesmedvét ölt meg a H5N1 madárinfluenza, miközben a kórokozó egyre terjed a sarkvidéken – írja a The Guardian. Az elhullást decemberben erősítette meg az alaszkai környezetvédelmi hivatal. Dr. Bob Gerlach állami főállatorvos szerint ez az első ismert jegesmedvés eset a világon.

Az állatot Alaszka egyik legészakibb települése, Utqiagvik közelében találták meg két évvel azután, hogy Észak-Amerikában kimutatták a legújabb törzset. Gerlach szerint a medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott.

A jegesmedvék a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető kategóriába tartoznak. Lehetséges, hogy több példány is elhullott a madárinfluenza miatt, ami komoly veszteség lehet a fajnak.

A H5N1 rendkívül fertőző változata 2021 óta okoz járványt, a fertőzés a becslések alapján már több millió vadon élő madarat pusztított el. A kórokozó miatt emlősök ezrei is elhullottak, köztük perui fókák.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem biológusa szerint a vírus az Antarktisz után már az Északi-sarkvidék emlőseiben is jelen van. „Mégsem vagyok meglepve, az elmúlt néhány évben az elpusztított emlősök listája hatalmas lett” – mondta a szakember. Mint hozzátette, a H5N1 immár világjárványt okoz a természetben.

A betegség első ismert eseteit októberben mutatták ki az Antarktisz térségében a Dél-Georgia partjainál lévő Bird-szigeten. Két hónappal később több száz elpusztult elefántfókát találtak a régióban.

A kutatók attól tartanak, hogy a rendkívül fertőző vírus a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját idézheti elő, ha eléri az elszigetelt pingvinpopulációkat.

A gyanú szerint a kórokozó már az Antarktiszi-félsziget csúcsánál lévő Heroína-sziget barna halfarkasait tizedeli.

A sarkvidékek ökoszisztémái különösen érzékenyek a madárinfluenzára, mivel olyan fajoknak adnak otthont, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő. Ezek az állatok korábban nem voltak kitéve a vírusnak. További problémát jelent, hogy a térség különösen sérülékeny az éghajlati átalakulással szemben.

Kapcsolódó
Állatok tízezreit öli a vírus, ami az emberre is veszélyes lehet
Virológiai szempontból a madárinfluenza egyelőre nem jelent az eddigieknél nagyobb kockázatot az ember számára, de a változó járványtani mintázata aggasztó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik