Tudomány zöldövezet

Fajok tűnhetnek el a madárinfluenza miatt

A The Guardian elemzése szerint a becsültnél legalább kétszer több vadmadár hullhatott el a H5N1 madárinfluenza miatt az Egyesült Királyságban. Félő, hogy az idei költési időszakban drasztikusan nőni fog az elpusztult példányok száma.

A H5N1 mostani járványa a legnagyobb madárinfluenza-járvány, amely Európára valaha lecsapott, a vírus súlyos károkat okoz szerte a kontinensen. A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy egyes tengeri fajok lokálisan ki is pusztulhatnak a vírus következtében.

A Brit Ornitológiai Alapítvány becslése alapján 20 ezernél is jóval több madár veszett el az Egyesült Királyságban, mióta a betegség 2021 októberében elkezdett tombolni.

A The Guardian ugyanakkor kormányzati és természetvédelmi szervezetek adatait vizsgálva arra jutott, hogy a szám 2023 áprilisában az 50 ezret is meghaladhatta.

A szakértők szerint ez a becslés is messze elmaradhat a tényleges számtól.

ALAIN ROUX / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A következő hónapokban az elhullás még jelentősebb lehet. A dankasirályoknál, amelyek a legtöbb tengeri madár előtt, április elején kezdenek el költeni, már most komoly veszteséget tapasztaltak.

A The Guardian adatai alapján a helyzet Skóciában a legsúlyosabb, ahol eddig 36 ezer állat veszett el a H5N1 miatt. Az érintett fajok többsége tengeri és vízi madár, az Egyesült Királyság egészén több mint 60 fajnál mutatták eddig ki a fertőzést. A járvány hatásainak pontos megismerését nehezíti, hogy sok tetemet nem találnak meg, különösen a magányos ragadozó fajok esetében.

A H5N1 a vadmadarak mellett a haszonállatokat is nagyban fenyegeti. A járvány kezdete óta 8,3 millió baromfi pusztult el a fertőzésben vagy a veszély miatti levágásokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik