Tudomány zöldövezet

Új, tüske nélküli sünöket fedeztek fel

David Awcock
David Awcock

Öt új, tüske nélküli sünfajt fedeztek fel, amelyeket múzeumokban található konzervált példányok segítségével azonosítottak – írja az IFLScience. Bár ezek az állatok első ránézésre hasonlíthatnak a pockokra, valójában nem rágcsálók, hanem úgynevezett szőrös sünök (Galericinae), akik tüskés rokonaikhoz hasonlóan rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkoznak.

Az eddig ismeretlen emlősök kizárólag Vietnámban és az indonéziai Szumátra szigetén őshonosak. Az új fajok a Hylomys vorax, H. macarong, H. dorsalis, H. maxi és H. peguensis neveket kapták.

Ezek az állatok feltehetőleg üregekben élnek és élelemgyűjtés közben a magas fűben, illetve fák gyökerei és lehullott levelek között keresnek menedéket. Csupán 12-14 centiméteresre nőnek, ennek ellenére heves vadászok, akik a kísérletek során a kihelyezett húst, sőt egy egész csirkefejet is szétmarcangoltak.

A kutatók szerint meglepőnek tűnhet, hogy még mindig léteznek ismeretlen emlősfajok a világon, pedig az apró termetű éjszakai állatokra kifejezetten nehéz rábukkanni, ráadásul sokuk olyannyira hasonlít egymásra, hogy ránézésre meg sem különböztethetők.

Kapcsolódó
Sátáni állatot fedeztek fel Dél-Amerikában
Még csak most szereztek tudomás létezéséről, de máris kihalhat ez az új faj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik