Tudomány zöldövezet

Sátáni állatot fedeztek fel Dél-Amerikában

ardasavasciogullari / Getty Images
ardasavasciogullari / Getty Images

Két új tarantulafajt fedeztek fel a dél-amerikai Ecuadorban – írja az IFLScience. Bár ezeket a pókokat még csak most ismertük meg, a szakértők szerint hamarosan el is veszíthetjük őket, ugyanis több tényező is veszélyezteti állományukat.

Az első fajt az ország nyugati részén találták meg, az Andok egyik erdejében. A korábban ismeretlen ízeltlábúnak a Psalmopoeus chronoarachne nevet adták, amelynek második tagja a görög „idő” és „pók” szavakból áll, ezzel is érzékeltetve, hogy ezek az állatok hamarosan eltűnhetnek. A P. chronoarachne populációt leginkább a helyi bányászát és mezőgazdaság veszélyezteti, mivel ezek elveszik természetes előhelyeiket.

Peñaherrera-R. / León-E. / Zookeys

A másik fajra egy San José de Alluriquín nevű városban található bambuszkerítésen bukkantak rá, és Psalmopoeus satanas névre keresztelték. Ennek második tagja a latin „sátán” szó, amely az állat ingerlékeny és agresszív természetére utal. A kutatók új tanulmányukban azt írták, rossz vérmérséklete és az időnkénti támadások ellenére nagyon megkedvelték ezt a pókot.

A P. satanas hasonló kihívásokkal néz szembe, mint előbb említett rokona, ugyanis élőhelyeit veszélyezteti a városiasodás és a mezőgazdaság.

Peñaherrera-R. / León-E. / Zookeys

A szakértők úgy vélik, hogy a két új fajra az élőhely vesztés mellett az illegális állatkereskedelem is hatással lehet, ezért az államnak és a természetvédelmi szervezeteknek is fel kell lépniük megóvásukért. A kutatók továbbá kiemelték, érdemes felkészülni arra, hogy ezek a pókok eltűnhetnek, hiányuknak pedig súlyos következményei is lehetnek, ugyanis fontos szerepet tölthetnek be az ökoszisztémájukban.

Kapcsolódó
Szinte láthatatlan állatot fedeztek fel Ázsiában
Mindössze két példányt sikerült csak észrevenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik