Tudomány

Igaznak bizonyult a szkítákról szóló legenda

avtk / Getty Images
avtk / Getty Images

Egy új tanulmány megerősíti, amit Hérodotosz is írt a szkítákról: egyes harcosaik emberi bőrből készült tegezekben tartották nyilaikat – írja az Arkeonews. A felfedezés segíthet jobban megérteni az ősi kultúra hagyományait.

A szkíták az időszámítás előtti 6-3. században uralták az eurázsiai sztyeppéket, a nomád népcsoport brutalitásáról, íjászatáról és lovászatáról volt ismert. A szkítákkal kapcsolatos sok megállapítás Hérodotosztól származik, a görög történetíró megbízhatóságával kapcsolatban viszont korábban sok kritika fogalmazódott meg.

Hérodotosz többek között arról számolt be, hogy a szkíták áldozataik koponyáját pohárként hasznosították, ittak ellenségeik véréből, skalpjaikból kéztörlőt hoztak létre, bizonyos harcosok pedig a halottak kezéről vett bőrből tegezeket készítettek. Az új vizsgálat tükrében utóbbi megállapítás igaz lehetett.

Luise Ørsted Brandt, a Koppenhágai Egyetem kutatója társaival 14 ukrajnai szkíta lelőhely 45 bőrmintájának fehérjéit elemezte. A proteinek tulajdonságai révén következtetni tudtak arra, hogy az adott bőr milyen fajtól származik.

A szakértők szerint a minták lovakhoz, szarvasmarhákhoz, kecskékhez, valamint juhokhoz köthetőek, két, tegezből származó bőrdarab viszont emberi eredetű.

Az emberi bőr felhasználása nem volt ismeretlen egyes ősi kultúrákban, a szkíták így ebből a szempontból nem kivételesek. A bőr feldolgozásának több funkciója is lehetett, szolgálhatott egyfajta tisztelgésként a halottak előtt, de persze a legyőzött ellenségek feletti diadalt is szimbolizálhatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik