Tudomány

Kevés dohányzás is jóvá tehetetlen károkat okozhat

LAW Ho Ming / Getty Images
LAW Ho Ming / Getty Images

Visszafordíthatatlanul károsíthatja a hasnyálmirigyet a dohányzás a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Semmelweis Egyetem közös eredményei szerint – olvasható az utóbb említett intézmény honlapján.

Mára a dohányzást – az alkoholfogyasztás mellett – a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás (CP) legnagyobb kockázati tényezőjeként tartják számon. Ez a betegség Magyarországon évente több ezer embert érint, hatására a szervben ciszták, meszesedések, zsugorodás alakulhat ki,  az epeúti vezeték, a hasnyálmirigy-vezetékek beszűkülhetnek, cukorbetegség és hasnyálmirigy-rák jelentkezhet.

A magyar kutatók elsőként igazolták, pontosan hogyan járul hozzá a dohányfüst a CP kialakulásához és miért tehető felelőssé a folyamatosan fennálló gyulladásért. A vizsgálatok kimutatták, hogy a dohányzás rontja a szervben található CFTR fehérjék működését, amely hatására a sejteket beborító nyák sűrűvé és ragacsossá válik és elzárhatja a hasnyálmirigy-vezetéket.

A kutatás arra is rámutat, hogy a dohányzás okozta (sejtszintű) károsodás nem visszafordítható.Hegyi Péter, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának igazgatója elmondta, a dohányban található nehézfémek irreverzibilisen lerakódnak a pankreászban, ahol folyamatos gyulladást tartanak fenn. Hozzátette: az alkohol hatása ennél enyhébb és visszafordítható, tehát kis mennyiségű alkohol még nem feltétlenül probléma, míg a dohányzás igen.

Kapcsolódó
Felgyorsítja az öregedést a dohányzás
Hamarabb halnak meg a cigarettázók sejtjei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik