Tudomány zöldövezet

Petőfi Sándor gyerekkorában is élt már ez a teknős

GIANLUIGI GUERCIA / AFP
GIANLUIGI GUERCIA / AFP

191 éves lett a világ legöregebb teknőse – írja a Live Science. A Jonathan néven ismert Seychelle-szigeteki óriásteknős egyben a legidősebb szárazföldi állat is.

A példány 1882 óta él a Szent Ilona-szigeten, miután az akkori kormányzónak, William Grey-Wilsonnak ajándékozták.

Jonathan a becslések alapján 1832-ben kelt ki, összehasonlításképp: Petőfi Sándor ekkoriban még csak 9 éves volt.

Elképzelhető, hogy az egyed ennél is korábban jött világra. Feltételezett korát alátámasztja, hogy felfedeztek egy 1882 és 1886 között készült fotót, amelyen Grey-Wilson kertjében legelészik. Tavaly novemberben Nigel Phillips, a sziget mostani kormányzója hivatalosan is kijelölte a születésnapját 1932. december 4-ére.

Jonathan két Guinness-rekordot is tart: a legidősebb ismert élő szárazföldi állat és a legöregebb teknős. A Seychelle-szigeteki óriásteknősök átlagos élettartama 150 év.

Bár Jonathan szürkehályog miatt elvesztette látását, és már a szaglása sem működik, ennek ellenére egészséges összességében megfelelő – libidója és étvágya is jó. A példány még manapság is megpróbál párosodni társaival, Emmával, aki körülbelül 55 éves, és Frederikkel, aki 32 esztendős. A szakértők speciális táplálékkal igyekeznek tovább növelni az állat élettartalmát.

Jonathant eredetileg aldabrai óriásteknősként azonosították, miután azonban az állatkerti szakemberek és a Seychelles Nature Trust munkatársai megvizsgálta a páncélját, kiderült, hogy egy ritka, Seychelle-szigeteki óriásteknősről van szó. A faj majdnem kipusztult az európai hódítók vadászatai miatt, hosszú ideig kihaltnak is vélték, míg fogságban tartott egyedekről ki nem derült, hogy Seychelle-szigeteki óriásteknősök. A Természetvédelmi Világszövetség becslése alapján jelenleg mintegy 80 példány él.

Jonathan élete során két világháborút, 40 amerikai elnököt és 31 Szent Ilona-szigeti kormányzót élt túl. Ma békésen, szabadon kóborol három másik óriásteknőssel, Emmával, Freddel és Daviddel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik