Tudomány zöldövezet

Jelentős havazást hoz a Mikulás idén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rendkívül mozgalmas volt az elmúlt hét időjárás szempontjából. Egy mediterrán ciklon hatalmas mennyiségű csapadékot hozott, csütörtökön és pénteken országszerte 30-60 milliméternyi eső hullott, sok helyen pedig vastag hó borította be a tájat.

Történelmi mennyiségű csapadék hullott, pont a hónapfordulón, kis túlzással ezért azt mondhatjuk, a novemberi és a decemberi átlag is megvolt két nap alatt

– mondja Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A ciklon nyomában sarkvidéki hideg érkezett a Kárpát-medencébe, két fagyos, de nyugodt napot okozva vasárnap és most hétfőn. A hét első napján sem kell számottevő csapadékra számítani, a legmelegebb órákban -3 és +4 fok köré emelkedik a hőmérséklet, éjjel -6, -1 fokot mérhetünk. A kedd tehát fagyosan indul, napközben -1 és +7 fokig melegszik a levegő, délutántól pedig nyugatról egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat.

Eleinte esőnek indul, éjjel viszont nyugaton átvált havazásba. Jelentős mennyiségű hó elsősorban a nyugati országrész, magasabban fekvő tájain, a Soproni- és a Kőszegi-hegységben, illetve a Bakonyban várható, itt síkvidéken is havazás valószínű. Megmaradó hórétegre számíthatunk a Pilisben és a Budai–hegységben is, ám a középső országrész alacsonyan fekvő régióiban a csapadék halmazállapota még bizonytalan.

Kedd éjszakától csütörtök délelőttig átlagosan 5-15 centi friss hóra számíthatunk a nyugati tájakon, valamint a Bakonyban, a Pilisben és a Budai-hegységben.

A csapadékzóna lassan halad majd kelet felé, de halmazállapota ekkor már nagyon bizonytalan, ma még nem látszik, hogy milyen arányban éri majd hó és eső Kelet-Magyarországot. A hőmérséklet csúcsértékei a hét közepére már 0 fok fölé emelkednek, hajnalra -3 és +3 fok körüli értékekkel számolhatunk. A ciklon péntekre hagyja el hazánkat, a hőmérséklet a hóval borított tájakon napközben is fagypont alatt maradhat, míg máshol 2-6 fokot mérhetünk. Szombaton aztán újabb mediterrán ciklon érkezik, folytatódik a csapadékos, változékony idő, ám a részleteket illetően nehéz bármit is mondani. Ami biztos, hogy a magasban enyhébb légtömegek érkeznek.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik