Tudomány

Rengeteg ember DNS-éhez fértek hozzá hackerek

Yuichiro Chino / GettyImages
Yuichiro Chino / GettyImages

Az elmúlt években elképesztően népszerűvé váltak a genetikai vizsgálatok, amelyek generációkra visszamenőleg tudnak mesélni nekünk a származásunkról. A DNS-minták alapján készülő tesztek köré jelentős méretű iparág épült ki: a legnagyobb szolgáltatók az AncestryDNA, a MyHeritage, és a 23andMe.

Ez utóbbi cég nagyjából 14 millió ügyféllel bír, akiknek eredményeiről komoly adatbázist tartanak fenn. A szolgáltatót azonban nemrégiben hackertámadás érte, mely során több mint 14 ezer kliens adataihoz fértek hozzá. A helyzet azonban még rosszabb, mint eredetileg gondolták, írja az Engadget.

A rosszindulatú szereplők ugyanis a DNS-rokonok (DNAR) adataihoz is hozzáfértek – ez párosítja a felhasználókat a genetikai rokonaikkal –, így pedig több millió másik ember adataihoz is hozzáférhettek.

A vállalat szóvivője a lapnak elmondta: a hackerek nagyjából 5,5 millió ügyfél DNAR-profiljához fértek hozzá ilyen módon, valamint 1,4 millió résztvevő családfáját böngészhették át. Ezek között rendkívül érzékeny adatok is szerepelnek: személyes információk, nevek, tartózkodási helyek, stb.

Amikor októberben először fény derült a jogsértésre, a vállalat azt mondta, hogy nem szivárogtak ki genetikai vizsgálati eredmények. Az új információk szerint azonban nagyrészt elődökkel kapcsolatos információk, néhány felhasználónál pedig egészségügyi adatok is kiszivárogtak.

Mindezt egy hitelesítő adatokat tartalmazó támadás révén szerezték meg, amely során a hackerek más, korábban veszélyeztetett webhelyekről származó bejelentkezési adatokat használtak fel. A jogsértés felfedezését követően a 23andMe arra utasította az érintett felhasználókat, hogy változtassák meg jelszavaikat, később pedig minden ügyfele számára bevezette a kétfaktoros hitelesítést.

A cég jelezte, hogy befejezték a vizsgálatot, és értesítenek mindenkit, aki érintett volt az ügyben, emellett dolgoznak a nyilvánosan közzétett információk eltávolítsán.

Kapcsolódó
Genetikai vizsgálat oldotta meg a Biblia egyik nagy rejtélyét
A szakértők a kánaániták és a mai libanoniak genetikáját elemezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik