Tudomány

Genetikai vizsgálat oldotta meg a Biblia egyik nagy rejtélyét

Több ezer évvel ezelőtt a mai Izrael, Palesztina, Libanon, Szíria és Jordánia területén élt egy vegyes etnikai összetételű nép, a Bibliában is feltűnő kánaániták. A csoport meghatározó civilizációt hozott létre a Közel-Keleten: saját ábécét dolgoztak ki és számtalan települést építettek. De hogy pontosan kik is voltak, és végül mi is történt velük, az régóta vitatott kérdés.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja a közelmúltban sikeresen szekvenált ősi kánaánita genomokat. A szakértők a mai Libanon lakóinak genetikáját is elemezte. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a rejtélyes népcsoport nem tűnt el, mint ahogy azt a Biblia állítja, hanem leszármazottaik máig fennmaradtak, és a mai Libanon területén élnek.

Arra jutottunk, hogy a kánaánita nép az újkőkor alatt mezőgazdasági falvakban letelepedett helyiek és a régióba nagyjából 5000 éve megérkező keleti vándorlók egyvelege volt

– mondta Marc Haber, a Wellcome Trust Sanger Institute kutatója. A szakértő hozzátette, a mai libanoniak a kánaániták egyenesági leszármazottai lehetnek, igaz, genetikájuk részben eurázsiai eredetre is utal, ami a távoli populációk – például az asszírok, a perzsák vagy a makedónok – hódításával magyarázható.

A Mark Haber és Chris Tyler-Smith által vezetett kutatócsapat öt kánaánita személy teljes genomját szekvenálta. A mintákat azon 4000 éves maradványokból nyerték ki, melyek a mai Libanon területén található Szidónnál kerültek elő. A szakértők 99 mai libanoni genetikai összetételét is elemezték, így tudták értékelni az egykori népcsoport és a modern populáció kapcsolatát.

A kutatóknak azt is sikerült megállapítania, hogy a kánaániták 3800-2200 évvel ezelőtt vegyültek el az eurázsiai népekkel, abban a korszakban, amikor számtalan külső hódító érkezett a területre.

A keveredés ellenére a libanoniak genetikai összetételében dominál a kánaánita csoportok hatása, ami arra utal, hogy a régióban legalább a bronzkor óta lényeges a genetikai folytonosság.

Ez a megállapítás a korábbi régészeti bizonyítékokkal is összhangban van.

Tyler-Smith szerint a térség utóbbi évezredeinek rendkívül összetett történetének fényében igen meglepő, hogy a mai libanoniak genetikai származása több mint 90 százalékban a kánaánitákra utal.

Az eredmények is alátámasztják, hogy a genetikai vizsgálatok sokat segíthetnek a kevés forrásból tanulmányozható népek történetének megértésében. A kutatócsapat most azt tervezi, hogy alaposabban is feltérképezi Libanon korábbi és későbbi genetikai múltját, illetve az ország és a környező területek genetikai kapcsolatát.

Az utóbbi időkben nem ez volt az egyetlen vizsgálat, melynek célja egy bibliai népcsoport történetének megértése volt. Tavaly régészek egy csoportja a filiszteusokról tudott meg új részleteket egy izraeli feltárás során.

(EurekAlert!)

Ajánlott videó mutasd mind

Majka: Itt egy egész iparág szopik

Majka és Curtis készül a szezon első nagy fellépésére, augusztus közepén. Az még mindig fáj nekik, hogy rendszeresen a Halott Pénz előtt lépnek fel, és azt sem értik, ha 20 ezer ember lehet egy futballmeccsen, akkor miért nem szabad még bő egy hónapig koncerteket tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.