Szórakozás

„Itt az ideje, hogy letiltsuk az összes hírességet, influenszert és gazdag előkelőséget” – beindult a digitális guillotine a gázai háború miatt

Lokman Vural Elibol / Anadolu / AFP
Haley Kalil a New York-i Mark Hotel luxusszálloda előtt, úton a Met-gálára New Yorkban.
Lokman Vural Elibol / Anadolu / AFP
Haley Kalil a New York-i Mark Hotel luxusszálloda előtt, úton a Met-gálára New Yorkban.
A világ talán legfényűzőbb eseményének tartott Met-gála minden évben nagy érdeklődésre tart számot – például a sztárvendégek extravagáns ruhakölteményei miatt. A 75 ezer dolláros (26 millió forint) belépőjegy ellenében látogatható New York-i puccparádét azonban régóta érik kritikák amiatt, hogy csak egy dekadenciától túlfűtött esemény, ami eltereli a figyelmet a világ problémáiról. A kritikus hangok az izraeli hadsereg a Met-gála után indított Rafah elleni inváziója, és egy influenszer érzéketlen TikTok-videója miatt odáig erősödtek idén, hogy a közösségi médiában boszorkányüldözést kiáltottak a humanitárius katasztrófáról hallgató sztárok ellen.

A világ egyik legfényűzőbb eseményének számító Met-gála – azaz a Metropolitan Művészeti Múzeum Jelmezintézetének éves adománygyűjtése – és az izraeli hadsereg Rafah ellen indított ostroma árnyékában új, bojkottálásra buzdító mozgalom alakult ki. Azt szeretnék elérni, hogy a Gázai övezetben humanitárius katasztrófát okozó háborúról hallgató hírességek nyilvánosan fejezzék ki a nemtetszésüket a közel-keleti történésekkel kapcsolatban.

Az internetes nyomásgyakorlás eszközeként a hallgató hírességek kikövetésére és letiltására buzdító „Blockout 2024” elnevezésű mozgalom azután indult el, hogy a múlt hétfőn megrendezett gála előtt egy amerikai influenszer, Haleyy Baylee (eredeti nevén: Haley Kalil) egy olyan videót osztott meg a TikTok-oldalán, ami még a sokak által egyébként is csak egy érzéketlen puccparádénak tartott esemény kritikusainál extrán kiverte a biztosítékot.

A korábbi, bojkottálásra felhívó hangok csak tovább erősödtek az online térben, és a felháborodás hullámai akkorák lettek, hogy még olyan sztárokat is elértek, akik amúgy nem vettek részt az eseményen. Hiszen csak az számít a bojkottálásban aktívan résztvevő tömegeknek, és az őket aktivizmusra buzdítóknak, hogy a szóban forgó sztárok hallgatnak a közel-keleti konfliktussal, és az izraeli offenzívával járó humanitárius katasztrófával kapcsolatban.

Így olyan hírességek is a palesztinpárti internetezők célkeresztjébe kerültek, akik csak a Hamász 1139 halálos áldozattal és 250 elrabolt tússzal járó október 7-i terrortámadása után posztoltak az eseményekről.

A palesztinbarát online aktivisták célpontjai között a teljesség igénye nélkül ott van Selena Gomez, Zendaya, Drake, Justin Bieber és a Kardashian klán is. De még azokat a sztárokat is képesek kikövetni a rajongóik, akik olyan híresen hűséges rajongótáborral rendelkeznek, mint Taylor Swift.

Jamie McCarthy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Zendaya az idei Met-gálán egy John Galliano által tervezett, 1996-os Givenchy ruhában és egy virágokkal díszített, Philip Treacy által tervezett, 2006-os Alexander McQueen tüll fejdíszben.

TikTok-videó volt az olaj a tűzre

A Met-gála kritikusai már régóta hasonlítják az eseményt Suzanne Collins népszerű könyvsorozatához, Az éhezők viadalához, ami a gazdag kapitóliumi elit és az állami elnyomás alatt élő, elszegényedett átlagpolgárok közötti disztópikus társadalmi szakadékot mutatja be. A sokak által amúgy is túlzottan fényűzőnek tartott eseményt ért kritikák azonban idén még inkább felerősödtek, amikor a sztárok bevonulása közben a tűzszünetért tüntető tömeg vonult fel a múzeum közelében.

Gázában pedig mindeközben palesztinok ezreinek kellett elmenekülniük Rafah-ból, miután az izraeli hadsereg 24 órával az invázió megindítása előtt figyelmeztette őket.

A különleges alkalomra virágos fejdíszt és virágos ruhát magára öltő Haley Kalil ebben a feszült hangulatban egy olyan videót töltött fel magáról a közösségi oldalára, amiben a francia forradalom idején kivégzett francia királynénak, Marie Antoinette-nek tulajdonított (és valószínűleg tévesen értelmezett) „Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot!” szállóige angolnyelvű verzióját „mondja” a kamerába.

A XVI. Lajos feleségéhez kötött mondat – amely angolul úgy hangzik, hogy „Let them eat cakes” – már korábban mémmé vált a TikTokon, miután az internetes tartalomgyártók elkezdtek olyan videókat csinálni, amikhez az ominózus mondatot kölcsönvették Sofia Coppola 2006-os, francia királynéről szóló filmjéből.

Azonban a filmet megidéző hangklip olyan ízléstelenül vette ki magát az egyébként csak a bevonulásról az utcán tudósító, és a gálán részt sem vevő influenszer posztjában, hogy a rázúduló népharag miatt Haley Kalilnak nemcsak törölnie kellett az eredeti videót, hanem még egy nyilvános bocsánatkérést is meg kellett osztania.

És ezek után jött a kampányt elindító Ladyfromtheoutside felhasználónevű tiktoker, és azt mondta a pár nap alatt két és félmillió lejátszást és több mint félmillió lájkot generáló videójában:

Itt az ideje, hogy az emberek elvégezzék azt, amit én »digitális guillotine«-nak neveznék. Vagy »digitine«-nek, ha úgy tetszik

@ladyfromtheoutside #greenscreen #greenscreenvideo #digitine #digitalguillotine #haleyybaylee ♬ original sound - Meagan

„Itt az ideje, hogy letiltsuk az összes olyan hírességet, influenszert és gazdag előkelőséget, aki nem használja ki a lehetőségeit a rászorulók megsegítésére. Mi adtuk nekik a platformjaikat. Itt az ideje, hogy visszavegyük. Vegyük el a nézettséget, a lájkjainkat, a kommentjeinket, a pénzünket” – folytatta a közösségi oldalon csupán 55 ezer követővel rendelkező mikroinfluenszer a bojkottra való felhívást.

Majd a posztja lezárásául megkért mindenkit, hogy először is kövessék ki és tiltsák le Haley Kalilt.

Kalil a válaszul megosztott bocsánatkérő videójában azzal védekezett, hogy ő csak az E! News Met-gála előtti műsorának házigazdája volt, és az eseményen magán nem is vett részt. A hét hónap alatt sok ezer halálos áldozattal járó gázai invázióval kapcsolatos hallgatásáról pedig azt mondta, nem elég tájékozott ahhoz, hogy értelmesen és tanulságosan beszéljen róla.

Az akció kezdete után egyesek azt állították, hogy például Kim Kardashian 3 millió követőt vesztett az internetes bojkott miatt, de ilyesmiről egyelőre egyetlen megbízható hírforrás sem számolt be. Mindenesetre az NBC News mozgalmat bemutató cikkében azt írják, hogy a Social Blade közösségi médiaelemző cég mérései szerint

a letiltásra ítélt hírességek széles körben terjedő listáin szereplő nevek között sokan vannak, akik átlagosan napi szinten akár több tíz- vagy százezer követőt is elveszítenek a „digitine” kezdete óta.

Persze ez a hatalmas követőbázisuk fényében nem számít túl számottevőnek, az NPR online mozgalmat bemutató írása szerint a digitális szabadságharcosok egyik fő célpontja, Taylor Swift például csupán a 33 millió követője 0,1 százalékát, azaz nagyjából 300 ezer követőt vesztett TikTokon a május 6-án megrendezett gála utáni héten.

Marcus Collins, a Michigani Egyetem marketing tanszékének adjunktusa szerint a Met-gála fontos pillanat volt. A szakértő szerint a hírességek bojkottja már előtte is létezett, de eljött ez a pillanat, ez a rendezvény, ami nem igazán kapcsolódott a konfliktushoz, ám „amikor a gázai támadások ugyanazon a napon folytatódtak, a két esemény egymás mellé helyezése egyszerűen megmozgatta és párbeszédre késztette az embereket”.

A palesztinpárti egyetemi tüntetésekből induló mozgalom híre pedig az NBC News szerint még Gázába is eljutott.

Tiltsuk le mindannyian azokat az embereket, akiket mi tettünk híressé és gazdaggá. Akik egy fantáziavilágban élnek. Akik tönkreteszik a környezetünket, a társadalmat, a harmóniát és a gazdaságot, és még csak egy kis erőfeszítést sem tesznek, hogy megismerjenek minket, a világ lakosságának 99 százalékát, akik felemelték őket

– posztolta a hétvégén Insta-sztoriban a jelenleg Rafah-ból közvetítő, 4,5 millió követővel rendelkező palesztin újságíró, Bisan Owda, akinek a munkásságát nemrég a televíziós újságírók legrangosabb díjával, a Peabody Awarddal ismerték el.

A tiltás mellett ellentmondásos videókkal is lecsap a „digitális guillotine”

A közösségi médiában nagy eléréssel rendelkező, ám a közel-keleti háború pusztításáról hallgató hírességeket kipécéző digitális szabadságharcosok fegyverarzenáljában a kikövetésen és a letiltáson – illetve az ezekre való felhíváson – kívül van egy másik, vizuálisan ezerszer hatásosabb eszköz is.

Az extravagáns ruhakölteményeiről híres fényűző eseményen készült felvételek ugyanis tökéletes lehetőséget teremtenek arra, hogy a gazdag elit csillogással teli életét szembeállítsák az izraeli hadsereg offenzívája okozta humanitárius katasztrófával.

A közösségi oldalakat azóta el is lepték a vörösszőnyegen készült felvételek és a gázai szenvedés képeit párhuzamba állító videó- és fotómontázsok.

@jennkcor Lets eat the rich @haleyybaylee #alleyesomrafa #metgala #letthemeatcake #CapCut @Sarah Jessica Parker @Zendaya #penelopecruz @gigi hadid #cardib #aliabhatt ♬ The Hanging Tree. Jogos Vorazes - Netflix Brasil

A hírességek letiltására irányuló felhívások mögött az áll, hogy az online aktivisták szerint a sztárok követőszámának csökkenéséből fakadó – gazdasági értelemben is vett – leértékelődése elég nyomásgyakorlás lehet ahhoz, hogy ezek a milliók által bálványozott emberek bevessék a befolyásukat a gázai erőszak megfékezése érdekében.

„A remények szerint ez vagy nagyobb láthatóságot hoz az ügynek, vagy eltolja az egyensúlyt, és eléri, hogy a politikai erők – például az amerikai kormány – tegyenek valamit a Közel-Keleten zajló erőszak enyhítése érdekében. De bármennyire is racionálisnak tűnik ez a logika, nem hiszem, hogy túl sok példa lenne arra, hogy ez korábban valóban működött volna” – mondta ezzel kapcsolatban a fentebb idézett egyetemi adjunktus.

Collins George Clooney példáját hozta fel, aki az aktivizmusával a szudáni háború befejezését próbálta elősegíteni még 2006-ban. Bár ez még a közösségi média térnyerése előtti időszakban történt, Maeve Shearlaw újságíró 2014-ben úgy értékelte az egészet a Guardian hasábjain, hogy

Nem látom, hogy megállította, vagy akár csak csökkentette volna a népirtást. A gyilkosságok, a kitelepítések, a szexuális támadások és a nemi erőszak soha nem szűntek meg.

Az NBC News cikke szerint a digitális szabadságharcosok erőfeszítései valamennyire hatásosnak bizonyultak, hiszen a bojkott-listán szereplők közül akadt, aki a letiltásukról szóló felhívások után először posztolt a gázai eseményekről, és akár még egy-egy adománygyűjtő linket is megosztott.

„Ez az egész némiképp biztosítja a cselekvőképesség érzését. Egy érzést, hogy tettem valamit, amivel arra ösztönöztem másokat, hogy ők is cselekedjenek valamit, ami talán változást hozhat” – összegezte a „Blockout 2024” online mozgalommal kapcsolatos nézeteit Marcus Collins.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik