Tudomány zöldövezet

Mutatjuk, mikor áll el az eső

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Továbbra is egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, nyugat, délnyugat felől folyamatosan érkeznek az újabb csapadéktömbök hazánk térsége fölé. Péntek délután azonban dél felől átmenetileg egyre több helyen csökken a csapékhajlam, és

pénteken késő estére országszerte megszűnik az esőzés

– írja a Kiderül.hu.

Nem tart azonban sokáig a csapadékszünet, mert szombaton a reggeli órákban egy hidegfront hatására nyugat felől ismét egyre több helyen kell esőre, havas esőre, havazásra számítani, sőt szombat délután az Alföldön akár az ég is megdördülhet. Szombat délután a hidegfront átvonulásával nyugat felől fokozatosan megszűnik a folyamatos csapadékhullás, ezt követően már csak helyenként fordulhatnak elő hózáporok.

Szombaton az északnyugati, északi szelet többfelé erős, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik, a hajnali -1, +8 fokról -1 és +15 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap. Erősen felhős körzetek főleg egy keleti összeáramlási zóna mentén lehetnek, helyenként előfordul hózápor. Az északnyugati szelet élénk, az Észak-Dunántúlon sokfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, 0 fok között várható, de szélcsendes fagyzugokban ennél hidegebb lehet. Kora délutánra -2 és +3 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik