Tudomány zöldövezet

Veszélyes lehet a tél házi kedvenceink számára

Sue Zellers / Getty Images
Sue Zellers / Getty Images

Az alacsony hőmérséklet veszélyt jelenthet az állatokra, beleértve a házikedvenceket és a vadakat is, ezért ilyenkor mindenkinek fontos tennie az állatok védelméért – írja az MTI Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos csütörtöki közleménye alapján.

Koska Hedvig állatorvos szerint télen a hipotermia (alacsony testhőmérséklet) és a fagyás (testrészek fagyás miatti károsodása) komoly veszélyt jelenthetnek, különösen a rövidebb szőrű vagy kisebb testű állatoknál. A hideg növelheti a légúti betegségek előfordulását is, továbbá fokozhatja a meglévő egészségi problémákat, például az ízületi gyulladást.

Hűvös időben az állatok viselkedése is megváltozhat: például több időt tölthetnek pihenéssel, kevesebb energiát használva. Ebben az időszakban nélkülözhetetlen megfelelő táplálékot és jól szigetelt vagy fűtött menedéket biztosítani számukra, hogy fenntarthassák testhőmérsékletüket és energiaszintjüket. Emellett ajánlott a rendszeres állatorvosi ellenőrzés is.

A kormánybiztos úgy véli, a menhelyek számára ilyenkor nagy kihívás lehet, hogy kielégítsék az állatok megnövekedett táplálékigényét, ezért azt kéri, mindenki támogassa az ilyen létesítményeket, aki megteheti.

Kapcsolódó
Napok kérdése, és itt az igazi tél
Egyelőre marad a változékony idő, de hétfőtől komoly változás elé nézünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik