Tudomány

Napok kérdése, és itt az igazi tél

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Rendkívül változékony idővel teltek az elmúlt napok, esőben, havazásban, havas esőben, erős szélben és napsütésben egyaránt volt részünk. Az izgalmakat továbbra is az okozza, hogy épp felettünk hullámzik a poláris örvény – itt írtunk részletesen arról, hogy mi is ez a jelenség – és a hét időjárását is nagyrészt ez befolyásolja. Utána azonban:

A jelenlegi nyugati áramlás északira fordul, és jelen állás szerint jövő hétfő magasságában egyik napról a másikra betör a tél a Kárpát-medencébe

– mondja Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Igazi tél

A legfrissebb modellszámítások szerint ugyanis november 23., azaz csütörtök környékén viharciklon alakul ki a Jeges-tenger felett, amely „kegyetlen hideget” zúdít Európa északi egyharmadára. A ciklon Skandinávián, a Balti-tenger térségén keresztül éri el Oroszországot, útja során mindenhol -8, -10 Celsius-fokra csökken a napi középhőmérséklet.

Minket is „meglegyint”, de eleinte a meleg előoldalán leszünk, a hideg vasárnap, de inkább jövő hétfőn tör be térségünkbe. A mostani állás szerint pedig hatására:

megérkezik az igazi tél nulla fok körüli napi maximumokkal és havazással.

Addig marad a változékonyság

Visszatérve a jelenhez, a következő napok időjárását egy nyugat-európai hidegbetörés alakítja. Ez egy mediterrán ciklont gerjeszt, ami szinte példátlan módon dél felé veszi az irányt, a hét második felében Algéria és Tunézia magasabban fekvő tájain hó eshet, míg a Balkán középső és keleti részén szaharai por érkezik majd a csapadékkal.

Itthon azonban e jelenségnek is csak közvetett hatásait érezzük. Hétfőn és kedden még 9-15, 7-12 fokos csúcsokat mérhetünk, az éjszakák fagypont körül alakulnak. Szerdán már országszerte 10 fok alatt maradnak a maximumok, megerősödik a szél és már záporok, hózáporok is kialakulhatnak.

A csütörtök ígérkezik a hét leghidegebb napjának, éjszaka országszerte fagy (-9 és -1 fok) várható, és a hőmérséklet napközben sem éri el a 10 Celsius-fokot, majd péntektől napról napra pár fokos emelkedést tapasztalhatunk. Az előttünk álló napokban a napsütés mellett sok lesz a felhő, általában élénk a szél, és elszórt csapadék, néhol záporok, hózáporok várhatók.

A jövő hét pedig előre láthatóan téli időjárással indul, és amennyire most ellátni, azaz december 4-éig ez nem is változik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik