Tudomány zöldövezet

Súlyos olajszennyezés történt a Mexikói-öbölben

Photographer Kris Krüg / Getty Images
Photographer Kris Krüg / Getty Images

Súlyos olajszennyezés történt a Mexikói-öbölben, Louisiana partjainál, a szakértők jelenleg is dolgoznak a katasztrófa megfékezésén – írja a The Washington Post.

A becslések alapján mintegy 3,7 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

A szivárgást november 16-án fedezték fel egy 107 kilométer hosszú vezetéknél, amelyet a Main Pass Oil Gathering üzemeltet. Még vizsgálják, hogy a vezeték-e a szennyezés forrása.

Pénteken a felderítő repüléseken részt vevő pilóták Plaquemines Parish-től délnyugatra mozgó olajat láttak. A felszín alatt folyamatosan monitorozzák a csővezetéket.

A térségben történtek korábban az Egyesült Államok legsúlyosabb tengeri olajkatasztrófái. 2010-ben Deepwater Horizon fúrótornyon robbanása következtében közel 500 millió olaj áramlott a Mexikói-öbölbe. 2004-ben egy hurrikán a Taylor Energy egyik platformját döntötte fel, emiatt közel hat éven át zajlott szivárgás, összesen nagyjából 113 millió tonna kőolaj szabadulhatott fel.

A British Petroleum több mint 14 milliárd dollár bírságot és kártérítést fizetett a Deepwater Horizon katasztrófája miatt. A Taylor Energy ugyan hosszan küzdött a szövetségi kormánnyal, tavaly azonban végül beleegyezett, hogy felszámolja vagyonát, és 400 millió dollárt adjon át egy vagyonkezelőnek.

Bár a parti őrség a Main Pass Oil Gatheringet nevezte meg a szivárgásról szóló jelentéseiben, egyelőre nem hivatkoznak rá felelősként. A Main Pass és tulajdonosa, a Third Coast tisztviselői egyelőre nem reagáltak a The Washington Post megkereséseire. A csővezetéket a szivárgást észlelése után leállították, a vállalat együttműködött a hatóságokkal. Az érintett területen több vezeték is működik, amelyeket különböző cégek üzemeltetnek.

Ugyan a legutóbbi katasztrófa a 2010-eshez és 2004-eshez képest kisebb mértékű, így is súlyos károkat fog okozni a helyi élővilágnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik