Tudomány zöldövezet

A Yellowstone-t is elérte a szarvasokat tizedelő zombikór

jared lloyd / Getty Images
jared lloyd / Getty Images

Első alkalommal mutatták ki a Yellowstone Nemzeti Parkban a szarvasféléket fertőző krónikus sorvadásos betegséget, azaz a CWD-t (Central Wasting Disease) – írja az Independent. A betegségre gyakran zombikórként hivatkoznak riasztó tünetei miatt.

Az Amerikai Nemzeti Parkszolgálat közleményben erősítette meg az észlelést, egyben kiemelte: a monitorozás mellett nem sok egyebet tehetnek. A szervezet becslése alapján a wyomingi Cody közelében élő, nyáron a Yellowstone délkeleti részébe vándorló öszvérszarvasok mintegy 10-15 százaléka lehet érintett.

Idén novemberig az Egyesült Államok 31 államából jelentettek CWD-t.

A betegség tünetei akár egy évvel a fertőzést követően is kialakulhatnak az állatoknál. A CWD következtében a szarvas általában lefogy, botladozik, és elveszti energiáját, innen a zombikór megnevezés. A tünetek hátterében prionok állnak, ezen fehérjék lassan elpusztítják az agyat és az idegrendszert.

A CWD testnedvek révén fertőz, vakcinát még nem dolgoztak ki ellene. A betegséget már Kanadában, Norvégiában, Finnországban, Svédországban és behurcolt esetek képében Dél-Koreában is észlelték.

A CWD-t az 1960-as években fedezték fel egy fogságban tartott szarvasnál. Fertőzést embereknél egyelőre nem mutattak ki, de a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a kórokozó képes más fajokra is átterjedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik