Tudomány

Mi történik a testünkkel, ha letesszük a marihuánát?

LordHenriVoton / Getty Images
LordHenriVoton / Getty Images

Az egész világot sokkolta Snoop Dogg tegnapi bejelentése, miszerint 52 éves korában, több évtized után végleg felhagy a füvezéssel. Jóllehet a bejegyzés kapcsán még nem tisztázott, hogy komoly szándék van-e mögötte, vagy csak egy jó poén, érdemes beszélni arról, milyen elvonási tüneteket eredményezhet a leszokás, és milyen távú haszna lehet.

Bár napjainkban vita folyik arról, hogy a marihuána ugyanúgy függőséget okoz-e, mint a többi kábítószer vagy az alkohol, azzal bizonyára a rendszeres fogyasztók is egyetértenek, hogy egyfajta marihuánafogyasztási zavar kialakulása nem zárható ki. Egészségügyi szempontból a füvet összefüggésbe hozták már memóriaproblémák, szívbetegségek, stroke, tüdőbetegségek és mentális zavarok, például szorongás,  depresszió és paranoia fokozott kockázatával is.

A kockázat attól is függ, hogy milyen korban kezdődött a marihuána használata, milyen gyakori volt a fogyasztás, milyen THC-szintű anyagról volt szó, illetve hogy társult-e mellé dohányzás, és alkoholfogyasztás is.

Márpedig egy brit intézet szerint a THC-tartalom az 1990-es évekbeli 4 százalékról 2018-ra több mint 15 százalékra emelkedett. Ezek együttese sokaknál a figyelem, a memória, a döntéshozatal és a tanulás terén kognitív hiányosságok kialakulásához vezethet. A folyamat ugyanakkor sokáig visszafordítható.

Mi történik a leszokás után?

Azok, akik egy ideig rendszeresen füveztek, számíthatnak arra, hogy leszokáskor elvonási tüneteik lesznek. Ezek enyhék, és kifejezetten súlyosak is lehetnek, de általában nem veszélyesek. Abban az esetben viszont, ha a fű mellett alkoholt, és egyéb drogokat is fogyasztott, érdemes orvosi felügyelet mellett elkezdeni a méregtelenítést. A tünetek közé tartozhat a düh, a szorongás, a hangulatingadozás, az agresszió, az ingerlékenység, a nyugtalanság, a remegés, az alvászavarok, a csökkent étvágy, a hányinger, a gyomorfájdalom és még sok minden más.

Az első pár napban fokozott ingerlékenységre kell számítani, míg egy hét elteltével tetőpontra érnek a fizikai fájdalmak és a hangulati ingadozások, írja a MedicalNewsToday. Ezzel egy időben elkezdenek helyreállni az agyi receptorok, így az öröm, a motiváció, a tanulás, a memória, a finommotoros kontroll és más területek elkezdenek visszatérni a normális működéshez. Két hét után elmúlnak a tünetek, azonban az alvászavarok megmaradhatnak.

Négy hét után már szignifikáns javulásról beszélhetünk, ugyanis az agyi receptorok visszatérnek a normál működéshez.

Így például a memória és a figyelem is javul. A leszokás folyamata természetesen nem mindenkinél ugyanolyan, így lehetnek szignifikáns eltérések is: sokan még egy évvel a leszokás után is tapasztalhatnak különböző tüneteket, például álmatlanságot. Érdemes kiemelni továbbá, hogy a leszokás után sóvárgást tapasztalhat, különösen olyan emberek, helyek vagy helyzetek közelében, akik vagy amelyek a függőségre vezethetők vissza.

Kapcsolódó
Nagyobb eséllyel kerülnek kórházba azok, akik füveznek
A tanulmány szerzője aggasztónak hogy egy világjárvány idején egyre többen fogyasztanak marihuánát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik