Élet-Stílus

Károsabb lehet a tüdőknek a kannabisz füstje, mint a dohányé

Gigih Hardhia / EyeEm / Getty Images
Gigih Hardhia / EyeEm / Getty Images
Az indai kendert szívó emberek nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek visszafordíthatatlan tüdőkárosodást, mint azok, akik csak szimplán dohányoznak – derül ki egy új, kanadai orvosok által készített tanulmányból.

Nagyobb eséllyel alakulhat ki tüdőtágulat, légúti gyulladás és megnagyobbodott mellszövetek a kannabisz kedvelőinél az ottawai kórház orvosai által nemrég a Radiology című szakfolyóiratban megjelentetett friss tanulmány szerint, melyben 150 füstölő páciens működött közre, akiknek CT-vel vizsgálták meg a légzőszerveit.

Bár a sok helyen illegális kábítószernek minősülő, de orvostudomány számára is hasznos növény hatásait az Egyesült Államokban – ahol a hivatalos becslések szerint már minden ötödik ember legalább egyszer kipróbálta a kannabiszt – és Kanadában is gyakran vizsgálják, a tanulmányt bemutató ABC News szerint Dr. Albert Rizzo, tüdőgyógyász, az Amerikai Tüdőszövetség vezető orvosa azt nyilatkozta, hogy megfelelő vizsgálatok híján „a marihuána hosszú távú hatásait nem ismerjük úgy, mint a dohány hosszú távú hatásait”.

A most ismertetett kutatás azért is különleges, mert pontosan erre tett kísérletet. A 150 alany CT-vizsgálata után pedig arra jutottak, hogy minimálisan ugyan, de nagyobb esélye van annak, hogy egy füvesnek tüdőtágulata lesz, mint egy dohányosnak.

A tüdőtágulat a tüdőhólyagocskák kitágulásával, a tüdő szövetének előrehaladó károsodásával és az egységnyi légzőfelület csökkenésével járó megbetegedés, amely visszafordíthatatlan lesz, mint egy dohányosnak – írja a Házipatika. Az emfizéma néven is ismert betegség – ami a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik fajtája – egyébként viszonylag ritkának számít, csak az emberek 5 százalékát érinti, és a betegek nagy része dohányos. Ugyanakkor az Egyesült Államokban például a harmadik leggyakoribb haláloknak számít.

A kanadai kísérletben azt figyelték meg, hogy míg a vizsgált dohányosok 70 százalékának volt tüdőtágulata, addig a kannabiszt füstölő résztvevők 75 százaléka volt beteg.

A marihuánát szívókn közül többen volt emfizémások, azaz légzési nehézségeket okozó betegségük volt, mint az erős dohányfüstölők és a nemdohányzók körében – összegezte az eredményeket Dr. Giselle Revah, a tanulmány társszerzője, szív- és mellkasi radiológus.

Az orvosok szerint a kannabisz több okból is nagyobb tüdőkárosodást okozhat, mint a dohány. „A marihuánát szívók mélyebben lélegeznek be, és tovább tartják vissza a lélegzetüket, mielőtt kilélegeznének. Kombinálják a hosszabb expozíció és a mélyebb belégzés irritáló hatását ezeknek a toxinoknak” – magyarázta Rizzo. Emellett a gyári cigarettákban van rendes szűrő, míg a jointoknál nem szokás ilyet használni. Az orvosok szerint mindezek a tényezők hozzájárulnak a gyulladáshoz és a visszafordíthatatlan károsodáshoz.

„Bármi, amit belélegeznek, ami irritálhatja a tüdőt, nem lenne tanácsos, ezért azt javasolnám, hogy hagyják abba” – vélekedett Rizzo. Azonban azt is elismerte, hogy egyes fogyasztóknak egészségi okokból van szüksége a növényre, nekik azt javasolta, hogy beszéljenek az orvosaikkal, és térjenek át a fogyasztás másik, biztonságosabb formájára, például szerezzenek lenyelhető kannabisztermékeket vagy gyógyszerkészítményeket.

„Van egy olyan közfelfogás, hogy a marihuána biztonságos. Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a marihuána károsabb lehet, mint azt az emberek gondolnák” – összegezte a kutatás eredményeit Revah.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik