Tudomány

Súlyos szívbetegséget okozhat a rendszeres füvezés

Olena Bondarenko / Getty Images
Olena Bondarenko / Getty Images

Számos ország fontolgatja napjainkban is a marihuána legalizálását, ezért rengeteg olyan kutatás zajlik, amely a kábítószer pozitív, illetve negatív hatásait hivatott megállapítani. A pozitív hatások között érdemes megemlíteni a marihuána epilepszia kezelésében játszott szerepét, a depresszió és a szorongás okozta álmatlanság javítását, valamint a kényszerbetegségek tüneteinek csökkenését. Emellett azonban több negatív eredmény is született – írja az Interesting Engineering.

Mivel a kannabisz nehézfémeket tartalmaz, egyes tanulmányok szerint fizikai, izom- és idegrendszeri visszamaradásokhoz is vezethet a gyakori használat, de a pszichotikus zavarok előfordulásának kockázatát is növelheti.

A Stanford Egyetem friss tanulmánya szerint a gyakori marihuánafogyasztás emellett összefüggésbe hozható a koszorúér-betegség (CAD) kialakulásának megnövekedett kockázatával is. A kutatás során egy amerikai egészségügyi adatbázis önbevallásos adatait használták fel.

Az Egyesült Államok nyugati partján található felsőoktatási intézmény kutatói a tanulmánya során megállapították, hogy a CAD kialakulásának kockázata 34 százalékkal gyakoribb a rendszeres fogyasztók körében azokhoz képest, akik soha nem használták a kábítószert.

Ennek oka, hogy a kannabiszhasználat növelheti a vérnyomást, ami további terhelést jelent a szívre és az erekre, ami plakkok felhalmozódását eredményezi az artériák falán.

Emiatt a gyakori fogyasztás krónikus gyulladáshoz vezethet az egész szervezetben, ami a CAD kialakulásának egyik ismert kockázati tényezője. A kutatásban jelezték, a rendszeres füvezés megnövekedett szívinfarktus-kockázatot is jelent, így a marihuána szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatásai tagadhatatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik