Tudomány zöldövezet

Gyermekek millióit nyomoríthatja meg a klímaváltozás

AFP
AFP

Az elmúlt években több mint 40 millió gyermek kényszerült elhagyni otthonát természeti katasztrófák miatt, a klímaváltozás hatására ez a szám a következő 30 évben megduplázódhat – írja a Másfélfok az UNICEF jelentésére hivatkozva. Bár az evakuáció az időjárási viszontagságoktól megmenti őket, következtében félbemaradhat oktatásuk és olyan veszélyeknek is kiteszi őket, mint a gyermekkereskedelem és számos más visszaélés.

2016 és 2021 között világszerte mintegy 135 millió főt, köztük 43,1 millió gyermeket kellett áthelyezni természeti csapások miatt. A folyamat során a kiskorúak könnyen elszakadhatnak családjuktól, a védelmező közegből kikerülve pedig számos veszély leselkedhet rájuk: kizsákmányolás, gyerekmunka, gyermekkereskedelem, kényszerű gyermekházasság.

A legtöbb érintett gyermek Indiában (3,9 millió), Kínában (3,7 millió) és a Fülöp-szigeteken (1,3 millió) él, akiket leginkább áradások és viharok miatt kellett evakuálni, de az aszályok, erdőtüzek is okozhatnak áthelyezéseket. Az elemzés szerint a következő 30 évben körülbelül 96 millió gyermek áthelyezésére lesz szükség folyóvízi áradások, 10,3 millióéra szelek, 7,2 millió fiataléra pedig tengerparti árhullámok miatt.

 

Azok a gyermekek, akik átélik a katasztrófákat, még ha családjukkal is maradnak, hosszan tartó pszichológiai traumával, szorongással, depresszióval, PTSD-vel küzdhetnek meg a későbbiekben. Ha nem kezelik, az érzelmi trauma a fizikai egészségre is hatással lehet, krónikus betegségek alakulhatnak ki. Emellett pedig alvási- vagy figyelemproblémák is felléphetnek.

A szélsőséges időjárási jelenségek ráadásul a mezőgazdasági terményekben és az egészségügyi szolgáltatásokban is súlyos károkat okozhatnak, ez pedig a gyerekek alultápláltságához, egészségének romlásához vezethet.

Természetesen nem minden természeti katasztrófát okoz a klímaváltozás, azonban gyakoriságukat és intenzitásukat növelheti. Éppen ezért nemcsak az a fontos, hogy az országok felkészüljenek a szélsőséges időjárási jelenségekre, hanem az is, hogy mérsékeljük a klímaváltozást, mert ezzel is sok gyermek és felnőtt élete menthető meg.

Kapcsolódó
Egyre több kárt okoznak Magyarországon a természeti katasztrófák
A klímaváltozás miatt a probléma egyre súlyosbodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik